Legendární karneval v Riu začíná, Brazílie čeká až milion lidí

Rio de Janeiro - Prvními pouličními vystoupeními dnes začal tradiční karneval v brazilském Riu de Janeiro, jehož pořadatelé očekávají až milion návštěvníků. Bez ohledu na hospodářskou recesi, která sužuje největší jihoamerickou ekonomiku, se již během prvních hodin vyrojily v centru města tisíce lidí připravených na pět dní oslav. Karneval na počátku poznamenala stávka části policistů, uvedla agentura EFE.

Stovky hudebníků a tanečníků začaly velkou pouliční party v okolí proslulých pláží Copacabana a Ipanema, která je předehrou oficiálního zahájení karnevalu. K tomu dojde večer místního času (před půlnocí SEČ), kdy starosta města předá symbolický klíč od Ria králi Momovi, tradičnímu místnímu patronovi masopustních oslav.

Přestože návštěvníků ze zahraničí podle místních médií zřejmě dorazí statisíce jako v minulých letech, ze strany Brazilců se kvůli ekonomickým problémům dá očekávat úbytek zájmu. Drahé ubytování ani vstupenky na proslulý sambodrom si nemůže dovolit řada obyvatel dvousetmilionové země, mezi nimiž je téměř 13 milionů nezaměstnaných.

Den před zahájením festivalu v Riu vstoupily do stávky tisíce místních policistů, kteří se chtějí domoci vyplacení slíbené vánoční prémie a lednového platu. Policisté však oznámili, že dnes stávku ukončí, a úřady tvrdí, že bezpečnost během oslav bude zajištěna.

Přehlídky škol samby, které jsou hlavním bodem karnevalu, vyvrcholí v Riu v úterý. Velké karnevaly za účasti desetitisíců lidí se konají rovněž v dalších brazilských velkoměstech Sao Paulo či Salvador.

Související

Více souvisejících

Rio de Janeiro Karneval v Riu Brazílie

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy