CIA se podle serveru WikiLeaks zaměřila i na český Avast

Washington - Česká firma Avast figuruje v dokumentech zveřejněných v úterý serverem WikiLeaks jako jeden z prodejců bezpečnostního softwaru, na který se zaměřila americká Ústřední zpravodajská služba (CIA). Příslušná stránka je označená jako tajná, ale žádné další informace neobsahuje, napsala dnes agentura Reuters.

Portál WikiLeaks zveřejnil kolem 8000 stran dokumentů o útočném programovém arzenálu CIA, s nímž největší americká výzvědná organizace může pronikat do mobilních telefonů, chytrých televizorů a dalších elektronických zařízení a využít je ke shromažďování informací.

Publikované dokumenty podle Reuters obsahují dostatek technických podrobností, aby bezpečnostní experti a prodejci ochranného softwaru pochopili, jak rozsáhlé bezpečnostní mezery existují. Poskytují ale málo detailů, které by mohly napomoci rychlé nápravě.

Desítky technologických firem musejí rychle rozšířit objem sdílených informací, aby uchránily uživatele svých zařízení před slíděním, píše Reuters. Opírá se o sdělení viceprezidenta společnosti Avast Sinana Erena, který vyzval tvůrce mobilního softwaru Apple a Google, aby poskytli antivirovým firmám přednostní přístup ke svým produktům a umožnili jim zjednat okamžitou opravu bezpečnostních mezer.

"Můžeme odvrátit útoky v reálném čase, pokud budeme moci nahlédnout do mobilního operačního systému," řekl Eren, který sídlí v americkém Silicon Valley. "Pokud nám mobilní platformy neuzavřou přístup, budeme moci lépe zjistit, že se do mobilu dostali hackeři," uvedl Eren.

Společnost Avast, založená v roce 2010, se zabývá tvorbou bezpečnostního softwaru a její antivirové programy chrání přes 230 milionů počítačů a mobilních zařízení ve světě.

Firma Apple dnes oznámila, že už odstranila většinu bezpečnostních mezer ve svých produktech, které by mohly podle informací publikovaných serverem WikiLeaks zneužít americké tajné služby. Vedení americké firmy to dnes oznámilo agentuře AFP. Jihokorejská firma Samsung, další gigant na trhu spotřební elektroniky, na problému "urychleně" pracuje.

"Naše první analýza naznačuje, že většina problémů, o nichž se publikované dokumenty zmiňují, byla odstraněna v poslední verzi operačního systému iOS," uvedlo vedení firmy Apple s odkazem na základní programové vybavení svých výrobků.

"Na řešení dalších zmiňovaných ohrožení budeme urychleně pracovat," dodala společnost. Vyzvala uživatele, aby svá zařízení pečlivě aktualizovali, jakmile se objeví nová verze iOS.

Firma Samsung uvedla, že data publikovaná serverem WikiLeaks urychleně studuje. "Ochrana soukromí našich zákazníků a bezpečnost našich výrobků je pro nás prioritou," uvedla jihokorejská společnost.

Americká CIA podle WikiLeaks vyvinula víc než tisíc útočných programů, které mohou proniknout do elektronických zařízení a ovládnout je, aniž by to jejich majitelé věděli. Sama CIA pravdivost informací investigativního serveru nepotvrdila, podle odborníků je ale jejich obsah věrohodný.

Související

Zatčení Juliana Assangeho

Julian Assange nemá být vydán do USA, rozhodl britský soud

Britský soud dnes rozhodl, že zakladatel portálu WikiLeaks Julian Assange by neměl být vydán do Spojených států, kde čelí obviněním z porušení špionážního zákona a ze spiknutí s cílem získat americké tajné dokumenty nabouráním se do vládních počítačů. Rozhodnutí bylo zdůvodněno obavou z vazebních podmínek v USA a z toho, že by Assange mohl spáchat sebevraždu. Informovala o tom agentura Reuters. Devětačtyřicetiletému Australanovi by v USA hrozil trest až 175 let vězení.

Více souvisejících

Wikileaks CIA Avast

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy