Tají USA informace o bin Ládinovi? Byl to agent CIA? Už brzy by mohlo být jasno

Washington – Takzvaní hledači pravdy se domnívají, že vůdce teroristické skupiny Al-Kaida Usáma bin Ladin může být živ a zdráv. Doufají proto, že slib nového prezidenta Donalda Trumpa týkající se odtajnění záznamů o jeho smrti, ke které došlo v roce 2011, by mohlo na celou věc vrhnout nové světlo.

Někteří konspirační teoretici jsou přesvědčeni, že duchovní otec teroristických útoků z 11. září nebyl zabit v květnu 2011 týmem zvláštních amerických sil (Navy SEALS), ale že byl odvezen na tajné místo a získal novou identitu.

Právě tito lidé teď podle serveru Express doufají, že Trump odtajní informace o celé misi a o detailech pohřbu bin Ládina do Arabského moře z letadlové lodi USS Carl Vinson. Vůdce teroristů byl podle oficiální verze zabit při přestřelce s Navy Seals v Abbottabadu v Pákistánu.

Předseda výboru pro zpravodajskou činnost Devin Nunes už oznámil, že v jednal s Bílým domem a jinými subjekty o uvolnění zbývajících tajných spisů. Obamova administrativa tyto žádosti opakovaně odmítla.

Vedení amerických tajných služeb již v roce 2015 rozhodlo zveřejnit některé Bin Ladinovy dokumenty, šlo například o korespondenci mezi šéfem al-Káidy a jeho spolupracovníky, stejně jako mezi al-Káidou a dalšími teroristickými skupinami.

„Prioritou musí být zabíjení Američanů a jejich představitelů," napsal bin Ládin v jednom z dopisů svým spolupracovníkům. V jiném listu nabádal džihádisty v severní Africe, aby „netrvali na zformování islámského státu" a místo toho se zaměřili na útoky proti americkým ambasádám v Sieře Leone či Togu a proti americkým ropným společnostem. 

Úřad ředitele Národní zpravodajské služby uvedl, že dosud bylo zveřejněno 571 souborů, 49 jich ještě zbývá. Podle některých konzervativců by však dosud nezveřejněné materiály „naplnily malou vysokoškolskou knihovnu“. Nunes tvrdá na tom, že „není možné uzamknout tisíce dokumentů, když v nich nejsou žádné významné utajované informace“.

Nová šéf amerických tajných služeb (DNI)  Dan Coats tvrdí, že tyto soubory jsou „nezbytný zdroj pro pochopení toho, jak funguje Al-Káida". „Tyto dokumenty je třeba zveřejnit, zvláště když vidíte růst Al-Káidy a Islámského státu. Tyto dokumenty je třeba odtajnit pro historiky, abychom mohli začít skládat historii toho, co Al-Káida byla a jaká je dnes,“ tvrdí.

Některé soubory podle některých obsahují podrobnosti o veřejně neznámém spojení mezi Al-Káidou a Íránem. Konspirační teoretici si zároveň myslí, že Bin Ládin nebyl vůbec zabit, a doufají, že díky jejich zveřejnění získají více informací o tajemné operaci.

Konspirační teoretici jako Alex Jones ze serveru Info Wars například tvrdí, že zpráva o smrti Bin Ládina byla zfalšovaná tak, aby podpořila předvolební kampaň Baracka Obamy v roce 2012, a že bin Ládin byl ve skutečnosti bývalý agent CIA.

Související

Ilustrační foto

Tajná operace v Íránu: Izraelští agenti zabili dvojku teroristické sítě Al-Káida

Izraelští agenti zabili při tajné operaci v srpnu v Íránu druhého nejvýše postaveného muže teroristické sítě Al-Káida Abdalláha Ahmeda Abdalláha. S odvoláním na zdroje z amerických tajných služeb, na jejichž popud údajně Izraelci jednali, o tom dnes informoval list The New York Times (NYT). Íránské ministerstvo zahraničí vzápětí informaci popřelo.
Donald Trump

Moderátorka nešetřila Trumpa, čelil i otázkám ohledně spekulace o bin Ládinovi

Některá americká média po nočním vystoupení Donalda Trumpa v televizní diskusi vyzdvihují počínání moderátorky Savannah Guthrieové. Ta prezidenta v hodinovém přenosu zasypala nelehkými otázkami ohledně konkrétních činů, jako bylo například propagování konspirační teorie o tom, že Spojené státy nezabily vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina.

Více souvisejících

Usáma bin Ládin USA (Spojené státy americké) 11. září 2001

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Na Rudém náměstí proběhla tradiční vojenská přehlídka. Zabráníme globálnímu konfliktu, řekl Putin

Na Rudém náměstí v Moskvě se dnes konala tradiční vojenská přehlídka oslavující vítězství nad nacistickým Německem. Letos ji provází nepříznivé počasí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy