Amerika vymírá kvůli opiu? Mezi lidmi rezonuje mohutná konspirace

Konspirační teorie o útoku na World Trade Centre nebo potopení Titanicu jsou již passé. Dnes Amerikou otřásá jiná záležitost. Jedná se o opioidovou konspiraci, která má prý na svědomí mnoho životů.

V Americe existuje dlouhodobý problém, kdy se opioidy dostávají i k lidem, kteří je nepotřebují. Takzvaná opioidová epidemie znamená prudký nárůst užívání opioidů. Opioidy jsou léčiva, která jsou syntetizovaná tak, aby připomínaly opiové deriváty, jako je heroin a morfium. Jedná se o velmi silné léky proti bolesti, divák televize si vybaví Vicodin, na kterém byl závislý doktor House.

Nyní však existují domněnky, že tato epidemie – někdy nazývaná opioidová krize – nespadla z čistého nebe. A nestala se náhodou. Podle některých tuto krizi přivedly společnosti vyrábějící léčiva, které chtěly přimět co nejvíce lidí ke koupi opioidů. Včetně těch, kteří opioidy nepotřebují.

Byl to plán, byl organizovaný a povedl se na jedničku, píše redaktorka pro Business Insider, která se problematikou zabývá. Prezident Trump prý tvrdil, že epidemii začaly léky propašované z Mexika. Konspiraci podle BI potvrdila senátorka Claire McCaskill, když vypustila hlášení o arizonském výrobci léčiv jménem Insys. Insys vyrábí silný opioid Subsys, který obsahuje fentanyl.

Hlášení McCaskill obsahovalo množství interních dokumentů společnosti, které popisovaly do detailu, jak pracovala, aby se dostala přes bariéry. Subsys je myšlený na bolesti provázející rakovinu a prakticky není možné ho sehnat na jinou bolest.

Insys měl oddělení, které se právě o toto staral. Volali by manažerům lékáren a předstírali, že patří k lékaři. Chtěli je přimět, aby Subsys dali i pacientům, kteří rakovinu nemají. Zdá se však, že Insys rozhodně není jedinou společností, která měla podobné praktiky.

Federální vyšetřovatelé hledají další viníky od Arizony přes Massachusetts po Missouri. Zjišťují, jak společnosti léčiva prezentovali lékařům a pacientům. Chtějí přijít na kloub tomu, jak se to všechno vymklo z ruky.

Linette Lopez z BI je zklamaná tím, že někteří senátoři tuto krizi neberou dostatečně vážně. Senátor Joe Manchin v rozhovoru se Stat News v březnu nabízel jen nepraktická řešení, volal po pomoci z Bílého domu a odsoudil marihuanu jako startovací drogu.

Manchinova dcera stojí v čele společnosti Mylan, která stojí za zdražením protialergických léčiv EpiPen. Navíc je společnost Mylan také pod lupou kvůli svým praktikám s prodejem opioidům. Vyšetřuje je Josh Hawley, který má na starosti další společnosti, jako jsou Teva, Allergan, Depomed Inc, Pfizer a Mallincrodt.

Dokonce i ti lidé, kteří si uvědomují závažnost a chápou potřebu nabídnout léčbu a terapii pro lidi závislé na opioidech následkem těchto praktik, podle BI nechápou, jak nebezpečná tato konspirace prý je. A kdo by za ni měl zaplatit.

Související

Marihuana

Německo částečně legalizovalo marihuanu. V Berlíně se slavilo

V Německu vstoupila od dubna v platnost částečná legalizace marihuany, kterou prosadila současná vláda kancléře Olafa Scholze. Příslušný zákon schválili zákonodárci v březnu. Kuřáci marihuany se sešli k oslavám u Braniborské brány v Berlíně, informovala DW. 

Více souvisejících

Drogy opium (droga) USA (Spojené státy americké) Konspirační teorie léky

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy