Svědci popsali chaos při newyorském útoku. Mysleli si, že jde o vtip

New York - Klidné odpoledne ve čtvrti Manhattan zničehonic vyrušil křik lidí. Kolem třetí hodiny zde řidič uzbekistánského původu, který ve Spojených státech pobýval na zelenou kartu, vjel do cyklistů a začal zabíjet. Svědci začali okamžitě křičet a utíkat, někteří se však domnívali, že se jedná o pouhý halloweenský vtip.

Lidi, kteří v místě útoku byli ještě před policisty, popsali, že na těle obětí byly viditelné stopy po pneumatikách. Podle newyorské policie řidič najížděl hlavně do cyklistů na stezce, dokud nenarazil na další v auto v cestě. Poté vystoupil a mával airsoftovou zbraní a zbraní na paintball. Přitom křičel arabsky Alláhu akbar.

Svědek, který se představil jménem Matteo, stál v té době na mostě, když viděl, jak došlo k autonehodě. "Naklonil jsem se přes zábradlí a viděl jsem toho týpka, jak běhá do kola se zbraní v ruce," popsal. "Zničehonic se ozvaly čtyři střelné rány a všichni jsme se dali na útěk." Viděl také dva nehybná těla na zemi a zničehonic kolem 40 školáků běželo vyděšeně směrem k nim.

"Nejdřív jsme mysleli, že je to jen maketa zbraně. Že je to nějaký prank," řekl novinářům čtrnáctiletý student Laith Bahlouli. Jenže pak se ozvala střelba a všichni pochopili, že se jedná o vážnou situaci. Další svědek popsal útočníka, jak křičel na ulici. "Byl rozhodně frustrovaný, panikařil a byl zmatený."

Lidi utíkali od útočníka pryč, a přitom křičeli na ostatní, že má muž střelné zbraně. Ty se později ukázaly být airsoftovou zbraní a zbraní na paintball. Svou dodávkou však zabil osm lidí a nejméně 11 dalších zranil. Policisté potvrdili, že útočník byl postřelen do břicha a po lékařské péči ho nyní čeká výslech. Zločin je vyšetřován jako terorismus.

Související

Sayfull Saipov

Uzbek, jenž v New Yorku zabil autem osm lidí, se cítí nevinen

New York - Uzbecký přistěhovalec Sayfullo Saipov, který koncem října v New Yorku na stezce pro pěší a cyklisty zabil autem osm lidí a 12 zranil, se cítí nevinen ve všech 22 bodech obžaloby. Před federálním soudcem to dnes podle agentur za Saipovovy přítomnosti řekl jeho obhájce přidělený soudem.

Více souvisejících

Útok v USA: Muž najel náklaďákem do lidí v Manhattanu (31. 10. 2017) Terorismus Islámský stát (IS) Policie USA New York

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy