V Texasu u hranic s Mexikem zahynul pohraničník, politici mluví o útoku

Washington - V americkém státě Texas nedaleko hranic s Mexikem ve službě zemřel člen pohraniční a celní stráže a jeho kolega utrpěl vážné zranění.

Podrobnosti o incidentu úřady nezveřejnily, texaský guvernér Greg Abbott a také texaský senátor Ted Cruz však hovoří o útoku, napsala dnes agentura AP. Případ převzal Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Cruz v reakci na incident v prohlášení uvedl, že událost je důkazem, že nezabezpečené hranice představují hrozbu pro obyvatele a také pro ty, kteří pomezí s Mexikem stráží.

Na událost na twitteru reagoval prezident Donald Trump, který poznamenal, že Spojené státy musí u hranic s Mexikem postavit zeď. „Příslušník pohraniční stráže by na jižní hranici zraněn, další těžce zraněn. Najdeme a poženeme k odpovědnosti ty, kteří jsou za to odpovědní. Postavíme zeď, musíme!" napsal.

Stavbu zdi na hranici s Mexikem Trump slíbil v předvolební kampani. Chce také, aby vybudování bariéry, která podle něj má ochránit Spojené státy před kriminalitou a drogami z latinskoamerických zemí, zaplatilo Mexiko. To úhradu odmítá.

K incidentu došlo v neděli v oblasti známé jako Big Bend. Oficiálně je známo jen to, že pohraničníci byli na hlídce a zasahovali u blíže neupřesněné události. Následně jeden z pohraničníků zavolal o pomoc a oznámil, že jsou oba zranění. Jeho kolega ale těžkým zraněním nakonec podlehl. Povaha zranění hlídky známa není, úřady pouze uvedly, že mrtvý neměl žádná střelná poranění.

Související

Velikonoce

Velikonoce ve světě. Jak se slaví v Asii, Africe nebo Austrálii?

Pomlázka, malovaná vajíčka nebo mazanec – to jsou typické symboly našich Velikonoc. Oslavy Velikonoc mají v různých zemích světa svou specifickou podobu, stejně tak charakteristické zvyky. Odráží se v nich zbožnost, staré rituály i prvky lidové kultury. Jak se slaví Velikonoce za hranicemi Evropy?

Více souvisejících

Mexiko USA (Spojené státy americké) Donald Trump Ted Cruz (kandidát na prezidenta USA)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy