Venezuelané demonstrovali kvůli nedostatku léků

Caracas - V Caracasu dnes demonstrovaly stovky lidí. Žádali otevření humanitárního kanálu pro Venezuelu, kde umírají lidé kvůli nedostatku léků.

Cílem pochodu ke caracaské kanceláři Rozvojového programu OSN a několika ambasádám bylo žádat pomoc od mezinárodního společenství, aby vyvinulo větší nátlak na autoritářskou vládu Venezuely. Ta i přes několikaletou hlubokou ekonomickou krizi brání dodávkám léků z řady zemí z ideologických důvodů.

„Tahle humanitární situace nemůže být závislá na neúspěšných jednání opozice s vládou, zdraví a životy lidí musí stát nad jakýmkoli politickým jednáním," říká šéf sdružení organizací za právo na zdraví a život (Codevida) Francisco Valencia. Připomněl tak zamrzlá jednání, která se nyní marně snaží oživit jako zprostředkovatel Dominikánská republika.

Valencia také uvedl, že je momentálně ohroženo na životě kvůli nedostatku léků na 300.000 lidí a asi čtyři miliony lidí mají v zemi vážné problémy se získáváním léků. Mezi nejvíce postižené patří lidé s transplantovanými orgány, jen minulý týden zemřeli dva lidé kvůli tomu, že nedostávali imunosupresiva důležitá proto, aby tělo neodmítlo darovaný orgán.

Dnešní akce se proto zúčastnily i desítky pacientů po transplantacích, onkologických pacientů, diabetiků i kardiaků, kteří nesli hesla „Za zdraví a životy" nebo „Chceme léky". Pochod došel mimo jiné k velvyslanectvím Kanady, Kostariky či Peru, zemí, které jsou připraveny poslat léky do Venezuely. Vláda tomu ale brání.

Pochodu v Caracasu se zúčastnila například i matka čtyřletého chlapce, který trpí hemofilii. „Už jsem přestala mít strach, protože pro své dítě jsem ochotna udělat cokoliv," připomněla Manuelis Pereiraová skutečnost, že demonstrace ve Venezuele mohou jejich účastníky přivést i do vězení.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro se před několika dny opřel do kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santos, který patří k nejhlasitějším kritikům Madurovy diktátorské vlády. „Vezměte si své léky, své drogy a svůj kokain," hřímal venezuelský prezident. Dodal, že vláda už dojednala nákup léků v Indii.

Související

Vladimir Putin a  Sergej Michajlovič Mironov v roce 2018.

Rusko mění svět. Po Evropě "se natahuje" po území na dalším kontinentu

Politika současného Ruska je zaměřena jednoznačně na destabilizaci světového řádu využívající oportunisticky jakékoliv příležitosti, která se naskytne. Podle vlivného ruského senátora přišel čas, aby se Rusko začalo věnovat i jiným územím než Evropě. Tvrdí, že změna na americkém kontinentu již pod ruským vedením začala.
Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Venezuela léky Nicolas Maduro Dominikánská republika

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy