Venezuelané masově prchají do Kolumbie. To ztěžuje integraci bojovníků FARC

Caracas - Masový útěk Venezuelanů dělá čáru přes rozpočet Kolumbii. Ta kvůli zvýšeným nákladům na uprchlíky nemá peníze pro slíbené vzdělávací, zdravotní a jiné programy, které pomáhají začlenit do společnosti příslušníky rozpuštěné marxistické povstalecké skupiny Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC).

Ve Washingtonu to v pondělí řekla kolumbijská ministryně zahraničí María Ángela Holguinová.

Kdysi největší a nejobávanější gerila podepsala s vládou loni v listopadu mírovou dohodu. Kolem 10.000 bojovníků FARC následně složilo zbraně a přeměnilo se v politickou stranu. Mnozí také dostali amnestii a stát jim ve zvláštních zónách pomáhá v zapojení do civilního života.

Kolumbijské úřady odhadují, že do země přišlo v uplynulém roce a půl přibližně 450.000 Venezuelanů. Jsou mezi nimi i prominentní osobnosti jako bývalý starosta Caracasu a jeden z hlavních opozičních vůdců Antonio Ledezma.

Venezuelský režim autoritativního socialistického prezidenta Nicoláse Madura čelí opakovaným masovým protestům, při kterých jen letos zahynulo přes 140 lidí. Hospodářství Venezuely je již několik let v recesi, zemi trápí hyperinflace, nedostatek potravin a léků i rostoucí kriminalita.

Související

Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Kolumbie Venezuela FARC

Aktuálně se děje

před 25 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy