Americký policista si má odsedět 20 let za zabití neozbrojeného černocha

Charleston - Americký soud dnes poslal na 20 let za mříže bělošského policistu, který předloni zastřelil neozbrojeného černocha ve státě Jižní Karolína. Incident získal širokou publicitu díky videu, které natočil jeden ze svědků. 

Policista, jehož případ se stal jedním ze symbolů protestů proti údajnému policejnímu násilí vůči menšinám, tvrdil, že jednal v sebeobraně. Soud to však neuznal.

Událost se stala v dubnu 2015 v jihokarolínském městě North Charleston. Policista Michael Slager několikrát vypálil na padesátiletého Waltera Scotta, který podle videa zveřejněného na internetu prchal od svého vozu, který předtím Slager zastavil kvůli běžné silniční kontrole. Policista několikrát zasáhl do zad. Na záznamu je vidět, že Scott upadl na zem a Slager mu pak nasadil pouta a položil k němu svůj paralyzér.

Při vyšetřování policista tvrdil, že se mu Scott snažil paralyzér sebrat, proto na něj vystřelil. To ale prokuratura zpochybnila a verzi o sebeobraně nepřijal ani soudce. Policista však u soudu přiznal, že porušil Scottova práva a vyjádřil nad svým činem lítost.

„Je to tragédie, která se vůbec neměla stát," řekl dnes podle agentury AP soudce David Norton, jenž vyměřil policistovi dvacetiletý trest za zabití. Slager, který byl nedlouho po události od policie propuštěn, se vyhnul obvinění z rasově motivované vraždy, za kterou by mohl dostat až doživotní trest.

„Kvůli tomu, co jsem onoho dne udělal, již Walter Scott není se svou rodinou. A za to jsem odpovědný já," řekl u soudu bývalý strážce zákona. Scottův bratr Anthony předtím v emotivním vystoupení řekl, že Slagerovi odpouští.

Slager se stal jedním z mála policistů, kteří byli odsouzeni v souvislosti s řadou sporných případů, jež v posledních dvou letech vyvolávaly ve Spojených státech protesty.

Související

Soud v USA, ilustrační foto

Přelomový rozsudek. V USA půjdou za mříže rodiče školního střelce

Ve Spojených státech amerických padl další přelomový rozsudek. Soud v úterý na nejméně deset let poslal do vězení rodiče teenagera, který vraždil na škole v americkém státě Michigan. Informovala o tom agentura AP. Dnes sedmnáctiletý Ethan Crumbley v listopadu 2021 zastřelil čtyři spolužáky na střední škole v Oxford Township nedaleko Detroitu. 

Více souvisejících

Střelba v USA Střelba v Charlestonu (USA) soudy

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 40 minutami

před 41 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

ČT24 od května dostojí svému názvu a bude živě vysílat celý den

Česká televize chce, aby zpravodajský kanál ČT24 živě vysílal od května nepřetržitě celých 24 hodin denně. V současnosti má přestávku mezi půlnocí a šestou hodinou ráno. Radu ČT o tom ve středu informoval generální ředitel České televize Jan Souček.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy