Maduro vymyslel nový trik, jak se zbavit opozice

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro přišel s dalším kontroverzním prohlášení. Hlavní opoziční strany podle něj budou příští rok vyloučeny z prezidentských voleb.

Podle Madura budou moci kandidáta nominovat jen ty strany, které se zúčastnily nedělních voleb starostů. Vedení stran Především spravedlnost (PJ), Demokratická akce (AD) a Vůle lidu (VP) volby bojkotovala, protože volební systém podle nich není objektivní.

Maduro v nedělním projevu uvedl, že opoziční strany "zmizely z politické mapy". "Jakákoli strana, která se nezúčastnila dnešních voleb (starostů) a volala po jejich bojkotu, se už do (prezidentských) voleb nemůže zapojit," dodal. Jedná se podle něj o "kritérium Ústavodárného shromáždění".

Bojkot voleb starostů 335 měst oznámily opoziční strany už v říjnu. Podle nich poslouží pouze k posílení "diktatury prezidenta Madura".

Národní volební komise dnes zveřejnila výsledky nedělních voleb po sečtení 97 procent hlasů. Podle nich vyhráli socialisté ve 300 ze 335 okrscích.

Volby dnes označila opozice za zmanipulované a odmítla opět způsob jejich uspořádání. Volby v zemi podle opozice nejsou svobodné mimo jiné proto, že vláda si hlasy kupuje a využívá ekonomické krize, v níž se země už několik let nachází. Opoziční deník El Nacional přinesl svědectví voličů, jimž vládní úředníci za hlas pro socialistického kandidáta slíbili potravinovou i finanční pomoc, museli se ale při volbách legitimovat zvláštním "vlasteneckým průkazem". Ten zavedl Maduro pro rozdělování potravin, jichž je v zemi nedostatek.

O nepravostech při volbách hovořil v neděli i Luis Emilio Rondón, jediný člen národní volební komise, který není spřízněn se socialisty a který už v minulosti kritizoval nedostatky při volbách. Také Rondón označil užívání "vlasteneckého průkazu" při volbách za ilegální, podle něj se má občan legitimovat občanským průkazem. Kritizoval také "doprovod" voličů při samotném hlasování, což je ale povoleno jen u osob zdravotně postižených.

Ve Venezuele téměř dva roky trvá politická krize, která vypukla poté, co v prosinci 2015 vyhrála parlamentní volby opoziční koalice Stůl demokratické jednoty (MUD). Vládní socialisté po těchto volbách, ještě před ustavením nového parlamentu, jmenovali ve sporném kroku nové členy ústavního soudu. Ten od loňska blokuje práci parlamentu.

Související

Více souvisejících

Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy