Teroristé jsou tu! Islámský stát přišel! Muž napadl baseballovou pálkou rodinu, která nemluvila anglicky

St. Thomas - "Máme tu teroristy! Je to ISIS!" Tato slova řval smyslů zbavený muž z městečka Saint Thomas v Kanadě. Poté se jal napadnout kolumbijskou rodinu s třináctiletým chlapcem baseballovou pálkou. Důvod takového jednání? Rodina mluvila španělsky. Zprávu přinesl server New York Post.

Okamžik pátečního útoku zachycuje video, které se dostalo na Twitter. Šílený muž v něm napadl baseballovou pálkou rodinu s třináctiletým chlapcem. To vše za výkřiků útočníka "teroristé" a "ISIS".

"Jděte do p*dele! Teroristé! Máme tu teroristy! ISIS! Je tu ISIS!," řval pomatenec na videu, které se do internetového oběhu dostalo ve čtvrtek odpoledne.

@CTVLondon We were victims of a hate crime in St Thomas Ontario. A guy got mad, because we were talking in Spanish . He was about to hit my son who is 13th years old, but my Hubby jumped while the aggressor swings the baseball bat. pic.twitter.com/4tuqSPAH8K

— Mari UX (@Mari__ux) 8. prosince 2017

Podle televize CBC byl muž, šestatřicetiletý Mark Philips, zatčen a byl obviněn z agresivního útoku a z útoku pomocí zbraní. Jeho obětmi byli kromě třináctiletého dítěte kanadský právník Sergio Estepa a jeho manželka Mari Zambranová.

Byla to právě ona, která zveřejnila video útoku na svém twitterovém účtu. "Stali jsme se oběťmi zločinu z nenávisti. Chlápek se mohl zbláznit z toho, že jsme mluvili španělsky. Chtěl napadnout mého třináctiletého syna," napsala Zambranová v příspěvku.

Sergio Estepa byl podle zpráv zraněn. Má zlomené žebro a četné modřiny. "Je to znepokojující," ohodnotil šéf policie v St. Thomas seržant Brian Carnegie. "Byl to ojedinělý a znepokojivý útok. Doufejme, že zůstane ojedinělým," řekl pro CBC.

"Samozřejmě, že každý člen naší komunity je z podobných útoků v šoku. Jsme pobouřeni, že se něco takového stalo," dodal. 

Na videu bylo zřetelně možné slyšet, že se Estepa snažil útočníka žádat o to, aby šel pryč a nechal jeho rodinu na pokoji. Nepochodil však. "V jednom momentu začal vyhrožovat mému synovi, proto jsem se mu postavil," uvedl.

"Ten incident se stal odpoledne u nákupního střediska s kinem a mnoha obchody. Bylo tam hodně lidí, přesto nám pomohla jen jedna osoba. Byli jsme překvapeni, jak téměř všichni předstírali, že se nic neděje," povzdechl si pro CBC.

Estepa i s manželkou do Kanady emigrovali před 20 lety z Kolumbie proto, aby unikli násilí. "Důvodem, proč jsme odjeli do Kanady, byla ztráta naší země. kvůli lhostejnosti. I když jsme žili ve městě, na venkově se pořád vraždilo. To nikdo neřešil, všem to bylo jedno," vyprávěl Estepa.

"Dnešní incident však není problém tohoto města nebo státu. Je to problém člověka. Muže, jenž má nejspíš nějaký psychický problém. Nesmíme však k tomu být lhostejní. Musíme se mu snažit pomoci," vysvětlil Estepa.

Související

Více souvisejících

útok Kanada Policie Kanada Kolumbie Baseball Islámský stát (IS) Twitter

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 7 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis truchlí. Zemřela mu žena Samantha ve věku 53 let

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy