Útok v New Yorku byl důkladně naplánovaný. Experti odkryli děsivé pozadí

New York - V pondělí 11. prosince došlo v části Port Authority v New Yorku k útoku sebevražedným atentátníkem. Policie začala vyšetřovat tento čin jako teroristický. Nyní se zdá, že útočník si vybral toto místo k ataku záměrně. Čtvrť si vybral kvůli billboardům a plakátům s vánoční tématikou. Zprávu přinesl deník New York Times.

Sedmadvacetiletý obyvatel newyorské čtvrti Brooklyn Akayed Ullah se v pondělí odhodlal k sebevražednému útoku v jedné z nejrušnějších čtvrtí města Port Authority. Podle NY Times si místo útoku vybral kvůli plakátům s vánoční tématikou, které byly vyvěšené na ulicích.

Výbuch se odehrál ve vestibulu metra v centru Manhattanu, který spojuje stanice Port Authority a Times Square. Mnoho zpráv dnes tvrdí, že bomba explodovala předčasně. Starosta New Yorku Bill de Blasio prohlásil, že terorista "nedosáhl svých konečných cílů". 

Podle bývalého komisaře NYPD (newyorská policie - pozn. red.) Billa Brattona a mnohých zpráv z médií byl Ullah inspirován teroristickou organizací Islámský stát. CNN vydala zprávu, že terorista zdůvodnil svůj čin jako odplatu za izraelské akce v pásmu Gazy.

Ullah byl po činu převezen do nemocnice kvůli ošetření zranění, která podle policie zahrnovala i spáleniny na rukou a břiše. Policie následně uvedla, že útok zranil jen tři další lidi, nejednalo se však o vážná zranění. Podle serveru NY Post řekl muž policii také to, že bombu vyrobil ve firmě zabývající se elektronikou, kde pracoval.

Akayed Ullah žil do této chvíle ve Spojených státech sedm let. Do USA se dostal díky speciálnímu migračnímu programu pro rodiny F43.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) New York Manhattan výbuch na autobusovém nádraží na Manhattanu (11.12.2017) Akayed Ullah (terorista New York) Policie USA CNN The New York Times Terorismus Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

Kreml: Přístup Ukrajiny k raketám ATACMS válku nezmění

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy