Kdo nahradí Trumpa? Možná první prezidentka černé pleti

Washington - Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách pořádně otřáslo sebedůvěrou demokratické strany. Ačkoliv má Trump velmi nízkou podporu veřejnosti, demokraté by nechtěli znovu usnout na vavřínech a čekat, že jejich kandidát automaticky vyhraje volby. Snaží se proto najít osobu, která by dokázala zopakovat Obamův úspěch. Pokud by se tak stalo, nejenže, že by po prvním prezidentovi černé pleti nastoupila na úřad první žena, ale též první prezidentka černé pleti. Spekuluje se totiž o tom, že by prezidentskou kandidaturu mohla ohlásit Oprah Winfreyová.

Jméno populární moderátorky je v USA stejným synonymem úspěchu jako jméno Donalda Trumpa. Její populární televizní talk show The Oprah Winfrey Show byla nejsledovanějším a nejlépe hodnoceným pořadem svého druhu. Winfreyová díky ní získala značný finanční majetek. Je uváděna jako nejbohatší Afroameričanka 20. století. V roce 2011, když show končila, nechala všem zúčastněným divákům rozdat auta.

Nedělní udílení Zlatých Globů bylo impulzem k spekulacím o její možné prezidentské kandidatuře. Winfreyová, která během přenosu získala ocenění za celoživotní přínos, pronesla vášnivou řeč, během které se dotkla pro demokraty tak citlivých témat jako svoboda tisku, rasismus, občanská práva, rovnost žen či sexuální obtěžování (Winfreyová byla v minulosti znásilněna). Vysloužila si obrovské ovace a výzev, aby kandidovala do Bílého domu.

Totožné výzvy se v souvislosti s oblíbenou moderátorkou objevovaly už dříve, v roce 2004 a 2008. Winfreyová je nevyslyšela ani v jednom případě. V roce 2008 naopak byla vášnivou podporovatelkou Baracka Obamy. Ačkoliv se nyní ještě k možné kandidatuře ještě oficiálně nevyjádřila, podle jejího partnera Stedmana Grahama by to „rozhodně udělala“ ale záleží „na lidech.“ New York Times uvedl, že podle osob z jejího okolí by Winfreyová ráda hrála roli sjednotitelky rozděleného národa.

Pro demokraty, kteří usilovně přemýšlejí nad tím, jakého kandidáta postavit proti Trumpovi, se zdá být ideální volbou. Má obrovskou popularitu mezi Afroameričany a ženami, klíčovými  skupinami pro americké demokraty. New York Times ji nazývá „avatarem optimismu“ v americké kultuře, pozice, která ji umožňuje překračovat ideologické rozdíly. Zatímco Trump reprezentuje uzavřenou stránku Ameriky, ona tu otevřenou.

Nicméně, mnozí demokraté nejsou z Winfreyové úplně nadšeni. Podle některých je příliš brzo spekulovat o nejlepším kandidátovi pro prezidentský závod v roce 2020. Namísto, tvrdí např. Senátor Brian Schatz z Havaje, by se demokraté měli zaměřit „ na vítězství v roce 2018.“ Rebecca Katzová, demokratický stratég z progresivního křídla strany, taktéž uvedla, že demokraté by se namísto hledání magnetické osobnosti měli soustředit na vytvoření přitažlivé politické agendy pro nadcházející sněmovní volby.

Otázkou je, zda-li po zkušenosti Trumpova prezidentství bude chtít americká veřejnost znovu zvolit úspěšnou osobu z oblasti zábavného průmyslu bez politických zkušeností a přicházející „zvnějšku.“ Alixandria Lappová, volební stratég demokratů, se domnívá, že strana nebude chtít nominovat „vlastního Trumpa“. Demokraté se profilují jako strana respektující vládu a vládní zkušenosti, což by nominace Winfreyové narušovala. 

Zatímco Winfreyová ohledně prezidentské kampaně mlčí, Bílý dům se k její kandidatuře už stihl vyjádřit. „Vítáme tuto výzvu,“ řekl Hogan Gidley, mluvčí Bílého domu, „ať už je to Oprah Winfreyová nebo někdo jiný."

Související

Jill Steinová

Jill Steinová zatčena. Kandidátka na americkou prezidentku v rukou policie

Jill Steinová, kandidátka za Stranu zelených do prezidentských voleb ve Spojených státech, se objevila na protestní akci na Univerzitě St. Louis. Steinová zveřejnila krátké video na internetu a krátce poté byla zadržena policií. Pokoušela se zprostředkovat dialog mezi studenty a policií, avšak policisté ji ignorovali, uvedl mluvčí její kampaně.
Donald Trump si udržuje náskok před Bidenem.

Biden zaostává za Trumpem v klíčových státech, říká průzkum

Rok před prezidentskými volbami v USA má současný prezident Joe Biden v několika klíčových státech výrazně nižší podporu než jeho předchůdce a pravděpodobný vyzyvatel Donald Trump. Ukazují to v neděli zveřejněné výsledky průzkumu veřejného mínění, informuje New York Times.

Více souvisejících

Prezident USA Donald Trump Oprah Winfreyová

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy