USA jsou připraveny jednat s KLDR, naznačil Pence

Washington - Americký viceprezident Mike Pence prohlásil, že navzdory chladným vztahům mezi delegacemi USA a KLDR na olympijských hrách zřejmě v zákulisí došlo k pokroku směrem k otevření nových diplomatických styků. To by mohlo vyústit až k přímým rozhovorům Washingtonu a Pchjongjangu bez předchozích podmínek.

Pence cestou z dějiště olympijských her v rozhovoru pro The Washington Post řekl, že ve dvou zásadních rozhovorech se USA a Jižní Korea shodly na podmínkách vztahů s KLDR - první krok udělají Jihokorejci, USA je případně budou brzy následovat.

Nástin rodící se diplomatické cesty je následující: USA a jejich spojenci budou i nadále pokračovat v maximálním nátlaku na režim severokorejského vůdce Kim Čong-una, dokud neudělá jasný krok k opuštění svého jaderného programu. Nicméně administrativa prezidenta Donalda Trumpa je nyní ochotna při udržování maximálního tlaku s KLDR současně i jednat.

Penceovy komentáře podle agentury Reuters naznačují, že Bílý dům, který většinou vůči KLDR zaujímá výhradně tvrdou linii, by se mohl důrazněji postavit i k diplomatickým možnostem. Šéf americké diplomacie Rex Tillerson dnes během návštěvy Egypta řekl, že je na KLDR, aby se rozhodla, kdy je připravena zapojit se do upřímného vyjednávání s Washingtonem. Zda jde o začátek diplomatického procesu, podle něj zatím není možné posoudit.

Ještě v pátek Pence v rozhovoru s novináři prohlásil, že Japonsko, Jižní Korea a Spojené státy jsou zcela zajedno v tom, že Severní Koreu je nutno izolovat kvůli tamnímu jadernému programu.

Související

Více souvisejících

Mike Pence Severní Korea (KLDR) Jižní Korea USA (Spojené státy americké) Rex Tillerson

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 50 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy