Rasistická skupina ROF děsí Ameriku. Její výcvik využil masový vrah Cruz

Parkland - Floridská republika (ROF), na jejíž výcvik docházel Nikolas Cruz, který se přiznal ke středeční vraždě 17 lidí při útoku na střední školu na Floridě, je rasistická organizace vyznávající neonacistické názory.

Skupina je proti mísení ras, proti homosexuálním manželstvím a hlásí se k bělošským evropským předkům současných Američanů. Cruze do skupiny přivedl jeden její člen a Cruz pak docházel na výcvik. Skupina v reakci na středeční Cruzův čin uvedla, že ji překvapuje, že útok nebyl zaměřen na vládní budovu.

O tom, že Cruz patřil k ROF, informovala už dříve Liga proti hanobení (ADL). Vůdce skupiny Jordan Jereb ADL řekl, že Cruz docházel na schůzky členů v Tallahassee. Žádný příkaz k provedení útoku prý nedostal. "Asi využil to, co se naučil při našem výcviku," řekl Jereb. Podle něj někdo ze skupiny Cruzovi koupil zbraň. "Myslím, že mu někdo koupil Mosin-Nagant, to je ale opakovací puška. Ve škole měl poloautomat," řekl Jereb. Podle něj si opakovací zbraň mohl Cruz schovat ve skrýši určené pro případ přežití, jak to skupina členům doporučuje.

Svou skupinu charakterizuje jako organizaci, která "nechce být součástí moderního světa". Příznivci filozofie nadřazenosti bělochů se domnívají, že to, že si Cruz pro svůj čin vybral den svatého Valentýna, není náhoda a poukazuje na Cruzovy problémy ve vztahu s dívkou.

O ROF se poprvé hovořilo v roce 2015, kdy se její členové zúčastnili demonstrace proti protestu, při němž studenti Floridské univerzity pálili vlajku Konfederace, kterou kritici považují za sporný symbol spojovaný s otrokářskou érou USA. Jereb tehdy napsal, že "mu k dosažení JEHO cílů stačí získat pouhé jedno procento populace". Skupina na své webové stránce používá jako motto výrok zastánce nadřazenosti bělochů Davida Lanea: "Rasa, jejíž muži nebudou až do padnutí bojovat za to, aby se spojovali s ženami své rasy, zanikne." Na stránce jsou instrukce, jak se k ROF připojit a založit vlastní buňku, a příspěvky s názvy jako Znaky vymírajícího národa nebo Alfa samci proti beta samcům.

Heavy.com upozornil na rasistický podklad činu Williama Atchisona, který loni v prosinci zabil ve škole v Novém Mexiku dva studenty a pak sebe. Pravidelně přispíval na rasistický web The Daily Stormer pod jménem Budoucí masový střelec. V roce 2016 ho vyslýchal FBI a kladl dotazy, kde by si k masovému vraždění obstaral zbraň. Atchison se vymluvil, že šlo pouze o výlevy na internetu. Server Daily Beast ale uvedl, že Atchinson byl posedlý střelci útočícími ve školách.

Související

Nikolaus Cruz (útočník z Floridy)

Útočník z Floridy Cruz dostal za vraždu 17 lidí ve škole doživotí

Floridský soud dnes udělil doživotní trest vězení bez možností propuštění Nikolasovi Cruzovi, který ve škole ve městě Parkland na Floridě v roce 2018 zastřelil 17 lidí. Podle agentury AP neměla soudkyně Elizabeth Schererová na výběr, protože již dříve porota odmítla udělit čtyřiadvacetiletému střelci trest smrti.
Nikolaus Cruz (útočník z Floridy)

Střelec ze školy na Floridě má podle poroty dostat doživotí

Porota v procesu s Nikolasem Cruzem, který v roce 2018 ve střední škole na Floridě zabil 17 lidí, doporučila doživotní trest bez možnosti předčasného propuštění. Informovala o tom agentura AP. Porota se podle ní jednomyslně nedohodla na trestu smrti.

Více souvisejících

Nikolas Cruz (útočník z Floridy) střelba ve škole na Floridě (14. 2. 2018) Floridská republika (ROF) USA (Spojené státy americké) rasismus

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy