Kdo dal otrávit Skripala? Na Rusko ukázal i Tillerson, Moskva mluví o cirkusu

Washington/Londýn/Moskva - Šéf americké diplomacie Rex Tillerson se domnívá, že za otrávení dvojitého agenta Sergeje Skripala je pravděpodobně zodpovědné Rusko. Stejného názoru je i Velká Británie. Moskva naopak hovoří o cirkusu.

USA se s Británií shodly, že pachatelé i osnovatelé činu ponesou následky. "Shodli jsme se, že zodpovědní lidé - jak ti, kteří zločin provedli, tak ti, již ho nařídili - musí nést odpovídající důsledky," uvedl Tillerson.

Skripal a jeho dcera Julija byli podle britské premiérky Theresy Mayové otráveni nervovou látkou Novičok, kterou v minulosti Moskva vyvinula. Proto se vláda domnívá, že je "vysoce pravděpodobné", že Rusko je za čin zodpovědné. Mayová v parlamentu zdůraznila, že Británie je připravena proti Rusku přijmout potřebná opatření. "Nemůžeme se vrátit k běžné agendě ve vztazích s Ruskem," uvedla.

Pokud Moskva nepodá do středy věrohodné vysvětlení, bude Londýn čin považovat za "nezákonné užití síly ruským státem proti Spojenému království".

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v reakci na projev Mayové uvedla, že šlo o pohádku a cirkusové představení. "Je to další informační a politická kampaň založená na provokacích," dodala. Už před projevem Mayové ruský prezident Vladimir Putin Londýn vyzval, aby nejprve zjistil, co se přesně stalo, a pak teprve s Ruskem hovořil. "Nejprve se dostaňte k jádru věci, pak o tom budeme diskutovat," řekl. Hlavní ruská média naznačují, že za útok je zodpovědná Británie.

Skripala a jeho dceru Juliji našli kolemjdoucí v bezvědomí v neděli 4. března v centru jihoanglického města Salisbury. Od té doby jsou oba ve vážném stavu v nemocnici. Případem se zabývá přes 200 policistů z protiteroristické jednotky a v Salisbury operují také jednotky chemických specialistů. Dvojice otrávených je v kritickém, ale stabilizovaném stavu. Celkem muselo být ošetřeno 21 lidí včetně jednoho policisty. Podle Mayové je policista při vědomí.

Související

Chemické zbraně

ROZHOVOR: Rusko se zbavilo chemických zbraní, oznámil před pěti lety Putin. Jistotu nemáme, uvádí Michal Smetana

Vladimir Putin 27. září 2017 avizoval, že Ruská federace dokončila likvidaci svého chemického arzenálu. Ačkoliv bylo prohlášení ve své době vnímáno jako jeden z milníků na cestě k naplnění zákazu této kategorie bojových prostředků, Moskva byla postupem času stále více obviňována z nedostatečného splnění svých závazků v dané oblasti, upozorňuje odborník na jaderné, chemické a autonomní zbraně a teorii odstrašení Michal Smetana v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Docent působící na Katedře bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a vedoucí výzkumné skupiny Experimental Lab for International Security Studies dodává, že kauza otravy agenta Sergeje Skripala ukazuje na přetrvávající existenci nějaké zásoby nervově paralyzujících látek v Rusku a schopnost tamního bezpečnostního aparátu s nimi operovat. Jejich nasazení na ukrajinském bojišti, o kterém se opakovaně spekuluje, ovšem nepovažuje za pravděpodobné.
Sergej Skripal

Británie obvinila dalšího Rusa v případě pokusu o otravu Skripala

Britská policie oznámila, že obvinila třetího Rusa v případě pokusu o vraždu bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala v Salisbury v roce 2018. Za útok nervově paralytickou látkou novičok už Británie v nepřítomnosti stíhá agenty ruské vojenské rozvědky Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu, nově policie obvinila Denise Sergejeva, který podle vyšetřovatelů operaci velel.

Více souvisejících

Sergej Skripal Rex Tillerson Theresa Mayová Velká Británie Rusko

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy