Server Foreign Policy opravil svůj komentář o Česku, zmírnil kritiku CSG podnikatele Strnada

Washington/Praha - Americký magazín Foreign Policy podstatně zmírnil své kritické informace o českém holdingu Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Jaroslava Strnada, které obsahoval komentář Kristofera Harrisona z minulého týdne.

Web amerického časopisu doplnil původní komentář prohlášením, že popis finančních vztahů mezi CSG a kontroverzní česko-ruskou bankou je chybný, stejně jako informace o vztahu mezi dvěma ruskými oligarchy a Kremlem.

V původním článku se uvádělo, že Strnadově společnosti poskytla masivní kredit První česko-ruská banka s údajnými kontakty na Kreml. Uvedl také, že jedním z hlavních Strnadových investorů je Alexej Beljajev, "přítel Vladimira Jakunina, vyhlášeného ruského nacionalisty, pravoslavného extremisty a poradce Vladimira Putina".

V reakci na článek společnost CSG v prohlášení označila jeho obsah za pomlouvačný a lživý a odmítla tvrzení, že by holding financoval ruský kapitál, nebo že firma slouží zájmům Kremlu. Foreign Policy poté kritizované pasáže z Harrisonova komentáře částečně vypustil a zveřejnil opravu, podle níž "dřívější verze tohoto článku chybně popsala finanční vztah mezi CSG a První česko-ruskou bankou. Nesprávně rovněž prezentovala vztah mezi Alexejem Beljajevem, Vladimirem Jakuninem a Vladimirem Putinem".

Do textu byl zároveň vložen komentář CSG, podle něhož "v rozporu s jakýmikoli náznaky je skutečností, že CSG orientuje své podnikání na Západ, jmenovitě do Evropy a Spojených států, a má tam významné zákazníky".

V komentáři se také psalo o tom, že "Strnadovi zřejmě porušili zbrojní embargo Evropské unie a NATO prodejem zbraní do Ázerbájdžánu, aby je Baku mohlo použít proti Arménii". Harrison novou verzi článku doplnil upozorněním, že "nezávisle pracoval jménem arménských a ázerbájdžánských lobbistických skupin". CSG tvrdí, že Harrison pro své klienty nepracoval nezávisle.

"Falešné narážky na to, že došlo k něčemu podezřelému při přepravě zbraní CSG do Ázerbájdžánu, opomíjely skutečnost, že k takovým zásilkám jsou oprávněny jakékoli společnosti v EU," píše česká společnost v dnešním prohlášení.

Loni na podzim se v českých médiích objevila informace, že samohybné houfnice Dana-M1, které vyrábí CSG, a raketomety RM-70 se objevily na propagačním videu ázerbájdžánské armády. Deník Hospodářské noviny v září napsal, že Česko vůči Ázerbájdžánu oficiálně dodržuje zbrojní embargo. České úřady i tajné služby se podle listu zabývaly způsobem, jak se zbraně na Kavkaz dostaly.

Mluvčí Czechoslovak Group tehdy na zprávu deníku reagoval prohlášením, že firma při prodeji techniky postupuje v souladu se všemi zákony a mezinárodními pravidly.

Holding CSG zastřešuje 22 výrobních a obchodních společností. Portfolio firem skupiny zahrnuje vojenská a speciální vozidla, terénní nákladní automobily, zbraně, munici, ale i strojírenské výrobky pro automobilový, železniční a letecký průmysl nebo silniční dopravní služby. 

Související

Více souvisejících

Foreign Policy Czechoslovak Group Jaroslav Strnad (zbrojař) Media

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy