Situace v Česku? Zeman je proruský vulgární pijan, Babiš je obviněn ze zneužívání dotací, píše známý server

„Jak se Česká republika vyhnula nacionalistickému populismu, který rozdělil Polsko a Maďarsko? Tím, že se nebere příliš vážně.“ Právě tak začíná článek amerického magazínu Foreign Policy (FP), který se zaměřuje na Česko a na místní politiku,

James Traub, který se zaměřuje na zahraniční politiku, v úvodu svého komentáře připomíná, že když veřejnoprávní Česká televize v roce 2005 vyzvala diváky, aby hlasovali o největším Čechovi všech dob, zvítězil Jára Cimrman. „Fiktivní postava vymyšlená v roce 1966, které údajně chybělo 7 metrů do Severního pólu, která vynalezl jogurt, a složila libreto pro ztracenou operu u příležitosti otevření Panamského průplavu," píše FP . Pod tlakem BBC ale ČT nakonec rozhodnutí zrušila a ocenila druhou volbu - krále Karla IV., liberála ze 14. století, který založil dnešní nejstarší univerzitu ve střední Evropě, vysvětluje Traub, který nedávno přednášel v Praze.

Novinářů, akademiků i pamětníků sametové revoluce se prý ptal, jak je možné, že Česko alespoň prozatím nepohltily takové problémy, se kterými se teď v oblasti demokracie pere Polsko a Maďarsko. Jedno z vysvětlení, které se mu dostalo, bylo založeno právě na postavě Járy Cimrmana. Přesněji prý šlo o smysl pro „smutnou ironii“ pramenící z toho, že je Česko malou zemí, která není schopná dominovat nad svými sousedy.

„Slyšel jsem mnoho dalších odpovědí - včetně "Počkejte, už se do toho bodu taky dostáváme" - ale všichni vycházejí z teorie, že historie, kultura a národní hodnoty, víc než činnost slepých sil, jako je globalizace, určují, jak citlivé jsou národy k neliberálním virům. Jsem nakloněn tomu domnívat se, že je to pravda - americký iracionalismus a americká grandiozita vysvětlují volbu Donalda Trumpa stejně tak jako propad dělnické třídy. Ve středoevropském pojetí nemusí být největší rozdíl mezi Českou republikou a Maďarskem dán tím, že Maďarsko utrpělo v letech 2007-2008 ekonomický kolaps, zatímco Češi ne (a Poláci také ne), ale tím, že Maďaři stále hořce litují Trianonské smlouvy, která po první světové válce znamenala územní ztrátu, zatímco Češi na tom byli opačně,“ píše.

Přesto uznává, že ani v Česku nejsou věci úplně čitelné. Poukazuje na to, že prezident Miloš Zeman, který byl loni opětovně zvolen, je „proruský, xenofobní a vulgární pijan, kterého Češi srovnávají s Trumpem". Zmiňuje i fakt, že ostře napadá nejen uprchlíky, ale i Evropskou unii. „Předseda vlády Andrej Babiš, byť je zjevně prozápadní, je miliardář, který byl obviněn ze zneužívání finančních prostředků EU. Nebyl schopen najít centristické strany ke spolupráci, a tak nyní vede velmi neklidnou koalici, která zahrnuje výslovně proruskou komunistickou stranu. Voliči se zdají být zcela otevřeni politikám proti EU, které tak dobře fungují v jiných částech regionu. Průzkumy ukazují, že Češi jsou nepřátelští k EU jako téměř všichni její další členové, včetně Maďarska a Polska. Jeden novinář mi řekl, že se obává možného "czexitu".  Nicméně český tisk je svobodný, soudnictví je nezávislé a životní úroveň stoupá,“ píše se v komentáři.

Traub byl v Česku v době, kdy si země připomínala 50. výročí upálení Jana Palacha. Připomíná, že právě tento student inspiroval generaci disidentů a stal se i patronem roku 1989. Češi mu prý při jeho návštěvě přiznávali, že mají strach z toho, kam teď jejich země směřuje. Na druhou stranu mu ale prý další vysvětlovali, že se lidé často zlobí kvůli imaginárním problémům. Dokonce i negativní pocity vůči EU jsou podle něj jakési požitkářství, když je v ní země bezpečně usazena.

„Češi si vážili liberálních hodnot dlouho předtím, než Sověti začali ve střední Evropě rozšiřovat svou totalitní ideologii,“ píše s tím, že celé století před Martinem Lutherem měli Češi Jana Husa a že jeho následovníci po jeho upálení založili protestantskou církev. Připomíná i osud Jana Ámose Komenského, který stejně jako Hus propagoval češtinu na úkor latiny a kladl důraz na vzdělávání.

„Dalším vysvětlením českého liberalismu je založení Československa v roce 1918. Mezi koncem první světové války a počátkem druhé světové války získal nový československý stát 20 let liberální demokracie, a to z velké části díky Tomáši Masarykovi, humanistickému intelektuálovi, který byl zakladatelem a prvním prezidentem země. Polsko, byť bylo během stejného období nezávislé, mělo méně osvícenou a více nacionalistickou vládu. Z českého hlediska byly zvyky sekulárního liberalismu přerušeny půlstoletím totalitního útlaku a pak obnoveny,“ vysvětluje autor ve svém textu.

„Intelektuálové, kteří vedli povstání v roce 1968, byli hluboce přitahováni dnešním vizionářskou levicí, včetně doktríny "socialismu s lidskou tváří". Jenže brutální sovětská reakce takové sny ukončila. Čeští disidenti, kteří podepsali Chartu 77, mluvili jazykem liberalismu,“ píše Traub, který přímo cituje i z díla Václava Havla.

„Havel věřil, že jeho země (která se stala samostatnou Českou republikou po mírovém oddělení Slovenska v roce 1993) mohla světu ukázat hlubší demokracii, v níž silná občanská společnost stojí mezi jednotlivcem a státem i trhem. To se nestalo - Česká republika je jen liberální demokracie. Přesto se Polsko a Maďarsko vydaly jinou cestou,“ vysvětluje čtenářům Traub.

„Neliberalismus je silná síla napříč západním světem a nikde není víc silná než v bývalém sovětském bloku. Možná, že jedinou věcí, která zachovává liberální demokracii v České republice, jsou ostré hranice, které ústava vkládá do funkce prezidenta. Předseda vlády Babiš je pragmatik bez doktríny, jehož obchodní zájmy ho spojují s Evropou spíše než s Ruskem,“ píše.

„Přesto Česká republika nemá pocit, že by se nad ní vznášela hrozba. Ať cítí k EU nebo uprchlíkům cokoliv, Češi se zdají být hluboce oddaní sekulárním, humanistickým hodnotám, které leží v srdci poválečné Evropy. Zdá se, že nejsou odstřiženi od konformnosti, uniformity a disciplíny. Ironie nevytváří mocný meč, ale může sloužit jako účinný štít,“ končí svůj komentář pro FP expert.

Související

Více souvisejících

Foreign Policy Česká republika Polsko Maďarsko Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

EuroZprávy.cz pořádají podcast na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky

Už dnes, v pátek 26. dubna, pořádá server EuroZprávy.cz podcast s europoslancem za KDU-ČSL Tomášem Zdechovským. Ve 14:30 na facebookovém profilu serveru EuroZprávy.cz odstartuje debata zaměřená na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy