Statisíce lidí ve Washingtonu demonstrují proti zbraním

Washington - Statisíce studentů a dalších lidí z různých částí Spojených států dorazily dnes do Washingtonu, kde začala demonstrace za zpřísnění kontroly prodeje zbraní.

Akce, na níž organizátoři očekávají až půlmilionovou účast, má za cíl přesvědčit zákonodárce k přijetí tvrdších zbraňových zákonů v reakci na únorový masakr na floridské škole. Další desítky tisíc lidí se sešly v New Yorku a jiných amerických velkoměstech, uvedla agentura AP, která odhadla celkové množství účastníků na několik stovek tisíc.

"Lidé chtějí zákaz prodeje útočných zbraní, lidé chtějí zákaz velkokapacitních zásobníků. Lidé chtějí přísnější prověrky lidí kupujících zbraně. Buď stůjte na naší straně, nebo se mějte na pozoru. Voliči přicházejí," vzkázal z pódia politikům za aplausu davu sedmnáctiletý Cameron Kasky, který krátce po floridském masakru proslul ostrou televizní konfrontací s republikánským senátorem Markem Rubiem.

Demonstranti při akci nazvané Pochod za naše životy částečně zaplnili více než kilometr dlouhou washingtonskou Pensylvánskou třídu vedoucí mezi Kapitolem a Bílým domem. V jejich rukou byly vidět transparenty s hesly jako "Chraňte děti, ne zbraně" či "My jsme změna". Někteří z nich zvedali ruce, na nichž měli nápis "Nestřílejte".

"Vyrůstali jsme s vědomím, že se nám něco podobného může stát," řekla listu The Washington Post osmnáctiletá Callie Stoneová v narážce na vraždu 17 lidí, převážně studentů, spáchanou na střední škole ve floridském městě Parkland devatenáctiletým vyloučeným studentem.

Kromě studentů dorazilo na akci mnoho jejich rodičů, někteří pedagogové či další lidé. Podle televize CNN se v davu sešla skupina lidí, kteří přežili různé masakry střelnou zbraní z minulých let, například loňskou střelbu v Las Vegas či před třemi lety v orlandském nočním klubu Pulse. Při obou zahynuly desítky lidí.

Mezi jednotlivými řečníky vystupují na podporu protestu známí hudebníci, mezi nimi Ariana Grandeová, Miley Cyrusová či Ben Platt.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Washington, D.C., USA zbraně Demonstrace v USA

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 44 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

SK Slavia Praha

Největší přestup letní pauzy se blíží. Plzeň a Slavia řeší přesun Chorého do Prahy

Na fotbalovém Euru v Německu sice byl, ale nastoupil až v závěru zápasu s Tureckem, navíc dostal červenou kartu za zapojení do rvačky s tureckými fotbalisty. Přesto právě jeho absence, především pak v zápase s Gruzií, mnoho fanoušků i fotbalová veřejnost vnímali jako největší chybu kouče Ivana Haška. Řeč je o plzeňském hromotlukovi v útoku Tomáši Chorém. Jeden z nejnepříjemnějších hráčů české fotbalové ligy se nejspíše přesune z Plzně do Slavie, přičemž zákulisní informace hovoří o tom, že oba kluby už se měly na tomto transferu dohodnout.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Polská policie

Čech se dopustil rasistického útoku v Polsku. Hrozí mu vězení

Český občan skončil v rukou polských policistů kvůli rasistickému útoku na Afričana na nádraží v Katovicích. Muž měl přiznat vinu a zůstává pod dohledem policie do té doby, než bude případ vyřízen. Incident neunikl pozornosti polských celostátních médií. 

včera

SK Slavia Praha, stadion v Edenu

Staněk bude po zranění na Euru chybět Slavii několik měsíců. S ramenem musí na operaci

Brankář reprezentace i pražské Slavie Jindřich Staněk po návratu z fotbalového Eura, na němž Češi nedokázali postoupit ze skupiny do vyřazovací fáze, podstoupil magnetickou rezonanci ramene, které si vykloubil při závěrečném zápase ve skupině s Tureckem (1:2). Z ní vyšlo najevo, že Staněk bude Pražanům na začátku sezóny chybět, a to hned několik měsíců. Informoval o to klubový web pražské Slavie.

včera

včera

včera

Íránci v prvním kole nevybrali nástupce Raísího. Účast byla historicky nízká

Íránci zatím nevybrali nástupce tragicky zesnulého Ebrahíma Raísího. O novém prezidentovi se rozhodne v druhém kole voleb, v němž se utkají reformista Massúd Pezeškiján a bývalý íránský jaderný vyjednavač Saíd Džalílí. Podle agentur o tom informovalo íránské ministerstvo vnitra. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy