Necivilizované Rusko? Ryan ocenil vyhoštění diplomatů, v ČR chce mluvit o Nikulinovi

Praha - Šéf Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan, který je momentálně na návštěvě Česka, řekl, že americký prezident Donald Trump udělal dobře, když rozhodl o vyhoštění desítek ruských diplomatů v reakci na případ otravy bývalého ruského špiona Sergeje Skripala v Británii.

Už 17 států se rozhodlo kvůli Skripalovi, jehož otravu Londýn připisuje Rusku, vyhostit ruské diplomaty. V případě USA jde o 60 osob, zavřen bude také ruský konzulát v Seattlu. "Bylo to správné. Je to projev solidarity s našimi spojenci v Británii. Je fantastické, že ostatní evropské státy včetně České republiky se také připojily. Bylo to naprosto vhodné," řekl Ryan v rozhovoru s Rádiem Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL).

Skripal a jeho dcera byli 4. března nalezeni v bezvědomí v Salisbury. Podle Británie byli vystaveni nervové bojové látce typu novičok. Kreml popírá, že látka pocházela z Ruska, naopak tvrdí, že zdrojem mohla být sama Británie, USA a další země, mezi nimi i ČR.

Ryan míní, že důkazy jsou zřejmé. "Britové případ vysvětlili jasně. Dělá to Rusko a i my si myslíme, že to udělalo Rusko. To nelze tolerovat, to civilizované státy nedělají," řekl Ryan.

Dodal, že při svých schůzkách v Praze hodlá hovořit i o případu Rusa Jevgenije Nikulina, zadrženého v ČR v roce 2016 na základě amerického zatykače. USA usilují o jeho vydání, protože ho viní z hackerských útoků mimo jiné i na sociální síť LinkedIn. O jeho vydání má zájem i Rusko, a to kvůli internetové krádeži. Konečné rozhodnutí je na ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi, který v únoru řekl, že prezident Miloš Zeman žádal, aby byl Nikulin vydán do Ruska, nikoli do USA. "Samozřejmě, že o této věci budu mluvit. Pro naši vládu je to důležité jednoduše proto, že respektujeme zákon. Důvěřujeme tomu, že zákon dodrží také ČR," řekl Ryan.

K protiruským sankcím řekl, že je pro jejich zpřísnění, a obvinil Moskvu z "šíření chaosu a podrývání demokracie" v USA i jinde. "Západní demokracie by to neměly a nemohou tolerovat," zdůraznil Ryan.

V rozhovoru se zmínil také o vyšetřování údajného ruského vlivu na americké volby, které vede v USA Robert Mueller. Ryan prý byl "ujištěn", že se nechystá Muellerovo odvolání.

Související

New York

Děti migrantů nebudou automaticky občany USA? Trump jde do extrému, čeká se bitva o ústavu

Americký prezident Donald Trump zvažuje zablokování právní zásady, kdy se americkými občany automaticky stávají i děti cizinců narozené na území Spojených států. V rozhovoru v pořadu portálu Axios pro televizi HBO Trump řekl, že uplatňování výše zmíněného práva, které zaručuje 14. dodatek americké ústavy, může zastavit exekutivním nařízením, tedy dekretem, takže se obejde bez souhlasu Kongresu USA. Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan v nezvykle odmítavé reakci ale řekl, že Trump tuto možnost nemá.
Radek Vondráček (ANO)

Radek Vondráček zakončil návštěvu Washingtonu, další schůzky ho čekají v New Yorku

Washington/Praha – Šéf české Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který je na návštěvě Spojených států, završil svá jednání ve Washingtonu a nyní míří do New Yorku. Vondráčkův pobyt v USA potrvá do 25. července. Po New Yorku Vondráčka čeká například cesta do Chicaga, které je známé početnou českou komunitou, a také do státu Wisconsin.

Více souvisejících

Paul Ryan (Kongres USA) Donald Trump USA (Spojené státy americké) Sergej Skripal Rusko protiruské sankce Česká republika Jevgenij Nikulin (ruský hacker zatčený v Praze)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 8 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie pátrá kvůli Vrběticím po generálovi z ruské GRU. Chtějí ho i Britové

Policie v souvislosti s tragickými explozemi ve Vrběticích pátrá po generálovi z ruské vojenské rozvědky GRU. Policisté na konci dubna odložili případ výbuchů muničních skladů v obci na Zlínsku s tím, že se podařilo prokázat podíl ruských agentů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy