Šílený řidič dodávky v Torontu zabíjel hlavně ženy

Toronto - Řidič dodávky, který v pondělí najížděl do chodců v kanadském Torontu, si za oběti vybíral hlavně ženy. Mezi mrtvými je osm žen a dva muži, nejmladší oběti bylo 22 let a nejstarší 94. Oznámil to v pátek hlavní koroner kanadské provincie Ontario, který představil jména všech obětí útoku, jehož se dopustil pětadvacetiletý Alek Minassian. Několik mrtvých je z Jižní Koreje. Informovala o tom televize CBC.

Média spekulují o možném motivu pachatele. Krátce před útokem Minassian na facebooku chválil 22letého Elliota Rodgera, který v roce 2014 v Kalifornii usmrtil šest lidí, jelikož se chtěl pomstít za nezájem žen. Podobný motiv mohl podle tisku mít i Minassian, čemuž by nasvědčovala i skutečnost, že většinu z obětí tvoří právě ženy.

V současné chvíli je Minassian ve vazbě a čelí obžalobě z deseti vražd a z pokusu usmrtit dalších 13 lidi.

Od incidentu se v Torontu konalo několik mší za oběti útoku a sbírce na pomoc rodinám obětí lidé poslali už 1,2 milionu kanadských dolarů. Rovněž se zvýšil počet lidí, kteří v uplynulých dnech přišli darovat krev. V neděli večer by se nedaleko místa útoku měla konat hlavní vzpomínková akce. Očekává se účast asi 25.000 lidí a promluví duchovní šesti různých náboženství.

Pondělní incident se stal krátce po 13:00 místního času (po 19:00 SELČ) poblíž stanice metra Finch v severní torontské části North York.

Související

Terorismus, ilustrační foto

Jak se bránit před útoky autem? Evropa přišla s receptem na bezpečí

Toronto - Nedávné tragické události z kanadského Toronta opět ukázaly, že vražedné útoky za pomocí automobilů jsou čím dál častějším jevem. Jejich provedení je totiž snadné a pachatel si k nim nepotřebuje opatřovat žádnou zbraň, zbraní se stane jeho automobil. A právě proto je obrana proti takovým útokům složitá. Některá světová města ale přišla s receptem, jak ono riziko alespoň snížit.
Dodávka vjela do davu v Torontu (23.4.2018)

Právo na sex? Útok v Torontu odhalil zvrácené myšlení generace incelů

NÁZOR – Pondělní útok dodávkou v Torontu, který zabil 10 lidí a dalších 13 zranil, šokoval a vyděsil svět, přičemž způsob provedení okamžitě vzbudil podezření, že šlo o terorismus, konstatuje editoral serveru The Guardian. Renomovaný britský deník dodává, že mezitím vyšlo najevo, že podezřelý zřejmě pár minut před útokem na sociální síti svůj čin prezentoval jako součást rebelie „incelů“ - mužů žijících nedobrovolně v celibátu - a oslavoval misogyna, který v roce 2014 zastřelil 6 lidí, čímž chtěl potrestat ženy za odmítání své osoby.

Více souvisejících

Dodávka vjela do davu v Torontu (23.4.2018) Alek Minassian (útok v Torontu) Kanada

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy