Právo na sex? Útok v Torontu odhalil zvrácené myšlení generace incelů

NÁZOR – Pondělní útok dodávkou v Torontu, který zabil 10 lidí a dalších 13 zranil, šokoval a vyděsil svět, přičemž způsob provedení okamžitě vzbudil podezření, že šlo o terorismus, konstatuje editoral serveru The Guardian. Renomovaný britský deník dodává, že mezitím vyšlo najevo, že podezřelý zřejmě pár minut před útokem na sociální síti svůj čin prezentoval jako součást rebelie „incelů“ - mužů žijících nedobrovolně v celibátu - a oslavoval misogyna, který v roce 2014 zastřelil 6 lidí, čímž chtěl potrestat ženy za odmítání své osoby.

Zvrácená, ale známá představa

Zvěrstvo v Torontu podle prestižního serveru poukázalo na nepříjemnou, znepokojivou internetovou subkulturu „incelů“, přičemž někteří z nich zločin oslavují. „Věří, že jim je odpíráno základní právo na sex se ženami, konkrétněji se ženami, které považují za atraktivní,“ vysvětluje editorial. Konstatuje, že tato představa může být zvrácená, ale obsahuje jádro, které je ženám trpce známé – někteří muži si zkrátka myslí, že mají právo na pozornost a tělo ženy, a cítí ponížení a posléze hněv, pokud se jim nedostává.

Někteří se tedy pokoušejí vynutit si své požadavky pohrůžkami či silou, poukazuje The Guardian. Odkazuje na kanadskou spisovatelku Margaret Atwoodovou, podle níž se muži bojí, že se jim ženy budou smát, zatímco ženy se obávají, že je muži zabijí.

Mužská síla je podepřena především hrozbou násilí a není náhoda, že prvotní feministky nebyly pouze umlčovány, ale také sexuálně napadány, uvádí britský deník. Podotýká, že k instrumentálnímu a explicitnímu označování násilí na ženách jako trestu za jejich údajné hříchy dochází odnepaměti a celosvětově a nová je pouze prezentace osobního dotčení skrze společenské a politické termíny a výzvy ke zničení toho, co „incelové“ považují za stávající status quo.

Pachatelův vzkaz alespoň prozatím odvrátil diskuzi od terorismu, který například FBI definuje jako „nezákonné použití síly a násilí vůči osobám či majetku s cílem zastrašit nebo přinutit vládu, civilní obyvatelstvo či jeho segment z politických či společenských důvodů“, připomíná renomovaný server. Dodává, že detaily případu teprve vyplouvají na světlo a zůstává otázkou, zda jej půjde z právního hlediska označit za terorismus.

„Misogynní násilí ale není jen osobní záležitostí. Je (záležitostí) společenskou,“ zdůrazňuje editorial. Odkazuje na rozhodnutí Southern Poverty Law Center monitorující nenávistné skupiny v USA, například krajní pravici, které letos do sledovaných ideologií přidalo i mužský šovinismus, včetně subkultury „incelů“.

Nejde o anomálii, problém je širší

Zdá se, že jedním z faktorů je odpor vůči emancipaci, které ženy dosáhly, tvrdí The Guardian. Konstatuje, že ženy sice musí ujít ještě dlouhou cestu, než dosáhnou rovnosti v úrovni mezd i dalších oblastech, přesto mnozí muži věří, že ženy si neférově polepšují na jejich úkor, a proto podobně, jako se bílí rasisté cítili ohroženi prezidentstvím Baracka Obamy, líčí rovnoprávnost coby překrucování „přirozeného řádu“ a formu útlaku.  

Za další faktor označuje britský deník internet a sociální sítě, které usnadňují a urychlují šíření této formy misogynie, stejně jako umožnily rozmach čtvrté vlny feminismu. „Lidé mohou snadněji nalézt spřízněné duše, ujišťují se o své identitě, rozvíjejí své myšlenky a organizují se  - v dobré i zlém,“ píše prestižní server. Dodává, že tyto komunity mohou snadno přerůst do tzv. ozvěnových komor napomáhajících radikalizaci a zatvrzení.

Za zásadní tedy editorial označuje potírání misogynie v internetovém prostředí, kde technologické společnosti sice rychle odstraňují obsah narušující duševní vlastnictví, ale zůstávají nečinné při potírání materiálů ponižujících a napadajících ženy, případně obsahujících přímé hrozby a nadávky, což normalizuje a podporuje nenávist.

Internet nicméně tyto postoje nepřinesl a je nutné postavit se širšímu tlaku „jedovaté maskulinity“, která ztotožňuje mužnost se schopností „brutálního podmanění“ a naopak zesměšňuje muže za jakoukoliv slabost, což jim rovněž působí trápení, apeluje The Guardian. Deklaruje, že chlapci a mladí muži musí vědět, že mužnost nemusí být tak úzce definována a že zranitelnost není cosi nepřirozeného.

„Nemusíte číst příliš mezi řádky na fórech incelů, abyste poznali bolestivý pocit ponížení a strach, který se obrátil v hněv a agresi,“ píše respektovaný deník. Zdůrazňuje, že pro násilí přesto neexistuje omluva a nebude možné ho řešit, dokud bude pojímáno jako anomálie, nikoliv extrémní projev širšího problému.

Související

Alek Minassian

Šílený řidič dodávky v Torontu zabíjel hlavně ženy

Toronto - Řidič dodávky, který v pondělí najížděl do chodců v kanadském Torontu, si za oběti vybíral hlavně ženy. Mezi mrtvými je osm žen a dva muži, nejmladší oběti bylo 22 let a nejstarší 94. Oznámil to v pátek hlavní koroner kanadské provincie Ontario, který představil jména všech obětí útoku, jehož se dopustil pětadvacetiletý Alek Minassian. Několik mrtvých je z Jižní Koreje. Informovala o tom televize CBC.
Terorismus, ilustrační foto

Jak se bránit před útoky autem? Evropa přišla s receptem na bezpečí

Toronto - Nedávné tragické události z kanadského Toronta opět ukázaly, že vražedné útoky za pomocí automobilů jsou čím dál častějším jevem. Jejich provedení je totiž snadné a pachatel si k nim nepotřebuje opatřovat žádnou zbraň, zbraní se stane jeho automobil. A právě proto je obrana proti takovým útokům složitá. Některá světová města ale přišla s receptem, jak ono riziko alespoň snížit.

Více souvisejících

Dodávka vjela do davu v Torontu (23.4.2018) Kanada projevy nenávisti

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Změna času

V noci na neděli začíná zimní čas. Noc se nám protáhne

Zejména děti jsou u vytržení, protože tradiční dvoudenní víkendové volno se jim tentokrát pořádně protáhne. Konkrétně o tři dny a ještě hodinu k tomu. Na víkend totiž navazuje státní svátek 28. října a dva dny podzimních prázdnin. V noci na zítra se navíc "příznivě" mění čas. Noc bude o hodinu delší. 

před 44 minutami

před 1 hodinou

Těstoviny, ilustrační fotografie.

I těstoviny mají svůj mezinárodní den. Jaká je jejich historie?

Víte, že těstoviny mají svůj mezinárodní den? Od roku 1998 připadá na 25. října. Těstoviny dnes patří mezi velice oblíbené pokrmy a zřejmě tomu bylo podobně i v minulosti. Historie těstovin sahá až do dob starověku a není překvapením, že o nich pochází nejstarší a nejhojnější zmínky z oblasti dnešní Itálie. A kdy se těstoviny rozšířily u nás?

před 2 hodinami

Na dálnici D1 se tvoří kolony. (26.10.2024) Prohlédněte si galerii

Dálnice D1 hlásí kolonu, ve které se řidiči zdrží desítky minut

Velký provoz na silnicích a dálnicích se dal v sobotu očekávat, protože jde o první den pětidenních podzimních prázdnin. Poměrně dlouhá kolona se utvořila na páteřní dálnici D1 ve směru na Prahu. Řidiči musí počítat se zdržením v řádu desítek minut. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Donald Trump

Trumpův mobil mohli napadnout hackeři. Stopy vedou k velkému rivalovi USA

I Čína se snaží zasáhnout do kampaně před listopadovými prezidentskými volbami v USA. Americké úřady se domnívají, že hackeři napojení na Peking se pokusili napojit na mobily a informační sítě používané exprezidentem Donaldem Trumpem a jeho viceprezidentským kandidátem J. D. Vancem. S odkazem na své zdroje o tom informovala stanice CBS News. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Agrofert

Padlo obvinění v kauze inovativní linky na toasty. Kvůli Babišovi ji řeší i Politico

Dokonce i prestižní web Politico zaujala další česká dotační kauza. Důvod? Týká se firmy ze svěřenských fondů bývalého českého premiéra Andreje Babiš (ANO). Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v pátek oznámila, že obvinila jednu právnickou a dvě fyzické osoby v případu dotace na inovační linku na výrobu toastového chleba.

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie.

Obchody vezmou lidé o víkendu útokem. Důvod je nasnadě

Začal víkend, během kterého je tentokrát dobré vzít v potaz jednu věc. Na dva víkendové dny totiž navazuje státní svátek 28. října, na který se vztahuje již několik let platný zákaz prodeje v obchodech. O víkendu je tak potřeba si najít čas na nákup. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

před 14 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Yoav Gallant sledují útok na Írán z nezveřejněného místa. Části obrazu byly zakryty izraelskými obrannými silami.

Mimořádná zpráva Izrael útočí na Írán. Hrozí eskalace války na Středním východě

Izrael v sobotu brzy ráno zahájil letecké údery na vojenské cíle v Íránu jako odvetu za nedávné íránské balistické útoky na izraelské území. Výbuchy byly zaznamenány v Teheránu, avšak dosud nejsou k dispozici informace o případných škodách nebo obětech. Tento úder představuje dlouho očekávanou reakci na salvu raket, které íránský režim vypálil směrem k Izraeli na začátku října.

včera

včera

včera

O krok blíže třetí světové válce. Situace na Ukrajině dosahuje kritického bodu, píše tisk

Situace na Ukrajině dosahuje nového kritického bodu. Poprvé od začátku konfliktu se k bojům přidávají jednotky z třetí země, konkrétně vojáci z KLDR. Tento zásadní posun je předzvěstí toho, co by mohlo znamenat začátek širšího globálního konfliktu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již varoval, že to může být první krok k válce světového rozsahu. Upozornil na to polský server RMF24, podle kterého je svět o krok blíže třetí světové válce.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy