Střet USA s Madurem graduje: Washington v odvetě vyhostil venezuelské diplomaty

Washington - Spojené státy nařídily dvěma venezuelským diplomatům, aby do 48 hodin opustily americké území. Jde o odvetu za rozhodnutí venezuelského autoritářského prezident Nicoláse Madura vyhostit dva americké diplomaty v Caracasu v reakci na zpřísnění amerických sankcí vůči venezuelskému režimu.

"Ministerstvo zahraničí prohlásilo chargé d'affaires venezuelského velvyslanectví a zástupce konzula v Houstonu za persony non grata," uvedla v komuniké americká diplomacie. Mluvčí ministerstva Heather Nauertová připomněla, že venezuelský režim označil za nežádoucí osoby chargé d'affaires a jeho zástupce, tedy dva nejvýše postavené diplomaty na zastupitelském úřadu USA v Caracasu.

Maduro oba americké diplomaty obvinil ze spiknutí proti venezuelské vládě a z vměšování do vnitřních záležitostí Venezuely. Americké ministerstvo zahraničí i oba diplomaté toto nařčení popřeli.

Maduro zareagoval jen několik hodin poté, co americký prezident Donald Trump v pondělí rozhodl o zavedení dalších sankcí proti venezuelskému režimu. Podle Bílého domu je cílem znemožnit rozprodej státního majetku za zlomek jeho skutečné hodnoty na úkor venezuelského lidu.

Washington zpřísnil sankce den poté, co v nedělních prezidentských volbách zvítězil opět Maduro. Volby provázela rekordně nízká volební účast, protože je jako nedemokratické bojkotovala velká část opozice. Za podvod je označil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Volby kritizovala řada zemí a 14 států takzvané Limské skupiny (Kanada plus 13 zemí Latinské Ameriky) v pondělí oznámilo povolání svých velvyslanců z Venezuely ke konzultacím.

USA a Venezuela nemají obsazena svá vzájemná zastoupení velvyslanci od roku 2010. Jejich vztahy jsou dlouhodobě napjaté. Maduro obviňuje Američany ze "špinavé ekonomické války" vůči jeho zemi. Podle expertů ale hlubokou ekonomickou krizi, v níž se Venezuela nachází už několik let, má na svědomí socialistická politika venezuelské vlády.

Související

Více souvisejících

Venezuela USA (Spojené státy americké) diplomacie Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy