Gatesův oblíbený spisovatel je Čech

Washington - Kanadský vědec českého původu Václav Smil je nejčastěji zmiňovaným autorem na blogu zakladatele Microsoftu Billa Gatese. Zjistil to americký web Quartz, který prozkoumal internetové zápisky jednoho z nejbohatších mužů světa publikované od ledna 2010. Gates v nich psal o 17 Smilových publikacích, čímž si emeritní profesor Manitobské univerzity vysloužil v klasifikaci 185 zmíněných knih svoji vlastní kategorii.

Gatesův obdiv k publikacím 74letého vědce narozeného v Plzni není už nějakou dobu žádným tajemstvím. "Čekám na nové knihy od Smila tak, jako někteří čekají na nové Hvězdné války," napsal zakladatel Microsoftu loni v prosinci. Ze čtyř desítek Smilových knih prý přečetl skoro všechny.

Smil, který žije ve Winnipegu, vystudoval přírodní vědy na Karlově univerzitě, v roce 1969 emigroval do Spojených států, načež na Pensylvánské státní univerzitě ve Filadelfii získal titul PhD.

Ve své tvorbě se nevěnuje jedinému tématu či oblasti, nýbrž píše o energetické politice, životním prostředí, světové ekonomice či technologickém pokroku. V českém překladu mu ale první kniha vyšla až loni v září.

"Václav Smil je autorem, kterého Gates na svém blogu zmiňuje nejvíce. (...) V průběhu let doporučil Gates tolik jeho knih, že si zaslouží vlastní kategorii," konstatoval Quartz.

A co ještě kromě děl česko-kanadského vědce Gates čte? "Překvapivě nedoporučuje často knihy o úspěchu v podnikání nebo digitálních technologiích," napsal Quartz. Mezi 185 knihami jmenovanými na jeho blogu je naopak řada publikací o společenském rozvoji, chudobě, nemocech a vzdělávání.

Próza zde příliš velké zastoupení nemá, ale mezi 12 vyvolených titulů se dostal například i první díl série The Hunger Games populární u dospívajících čtenářů.

Související

Bill Gates

Změnám počasí už nezabráníme? Udržet oteplování pod 1,5 stupně se nepovede, je přesvědčen Bill Gates

V roce 2015 se státy na pařížském klimatickém summitu dohodly, že budou usilovat o udržení růstu teplot v 21. století pod dvěma stupni Celsia, s cílem co nejvíce se přiblížit úrovni 1,5 stupně. Stále více lidí je ale přesvědčeno, že takový závazek je nesplnitelný. Aktuální tempo snižování emisí podle zprávy OSN k naplnění patřičného snížení oteplování nestačí, o čemž je přesvědčen i filantrop a miliardář Bill Gates.

Více souvisejících

Bill Gates internet

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

Audrey Hepburnová, hvězda stříbrného plátna a módní ikona, by dnes oslavila 95. narozeniny

Čtvrtého květnového dne roku 1929, tedy před 95 lety, se v belgickém hlavním městě do vážené rodiny s aristokratickými předky narodila holčička. Ta se později jako Audrey Hepburnová stala slavnou herečkou a módní ikonou. Svůj rodinný původ měla i v našich zemích.

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy