Mléčná dráha váží 960 miliard Sluncí, oznámili astronomové

Washington - Mléčná dráha má hmotnost 960 miliard Sluncí, tvrdí vědci z Arizonské univerzity v Tucsonu.

Zhruba 85 procent hmotnosti přitom tvoří takzvaná temná hmota, upozornil tým v čele s astronomem Ektou Patelem v odborném časopise The Astrophysical Journal.

Astronomové galaxii "zvážili" pomocí nové metody. Patel a jeho kolegové změřili takzvaný moment hybnosti u devíti ze zhruba 50 satelitních galaxií naší Mléčné dráhy. Hybný moment je v tomto případě součin vzdálenosti a rychlosti té které galaxie na dráze kolem Mléčné dráhy. Svá měření experti spojili s obsáhlým počítačovým modelem. Tak mohli poměrně přesně určit gravitační sílu, a tím i hmotnost naší mateřské galaxie.

Dřívější analýzy dospěly při pokusech o určení hmotnosti Mléčné dráhy k odhadům pohybujícím se v rozmezí od 700 miliard po dva biliony Sluncí.

Související

vesmir

Vědkyně z NASA: Dinosauři žili na opačné straně naší galaxie

Slunce společně se Sluneční soustavou obíhají kolem středu Mléčné dráhy a cyklus dokončuje každých 250 miliónů let. Vědkyně Jessie Christiansenová vytvořila unikátní animaci, na které je zřetelně vidět, jak dlouhé bylo období dinosaurů ve srovnání s lidskou érou.

Více souvisejících

vesmír, Mléčná dráha vesmir USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

včera

včera

Izrael se plánu na invazi do Rafahu nevzdává. Navzdory mezinárodnímu apelu přitlačí Hamás ke zdi

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že jeho země zvýší v následujících dnech vojenský tlak na palestinské hnutí Hamás. Chce tím podle svých slov dosáhnout propuštění rukojmí zadržovaných v Pásmu Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy