Na Trumpa praskl další skandál. Do médii unikla tajná nahrávka

Washington - Osobní právník amerického prezidenta Rudolph Giuliani odmítá, že by Donald Trump na tajně pořízené nahrávce hovořil o platbě v hotovosti jako možnosti, jak se vypořádat s kauzou někdejší modelky z Playboye Karen McDougalové.

McDougalová tvrdí, že s Trumpem prožila milostný poměr v době, kdy mu jeho žena Melania porodila syna Barrona. Nahrávku v roce 2016 krátce před volbami pořídil Trumpův bývalý právník Michael Cohen. Cohenův právní zástupce Lanny Davis záznam poskytl televizi CNN, která ho odvysílala. 

Cohen Trumpovi řekl, že bude nutné vyřešit financování. Na to se Trump zeptal, jaké financování. "Budeme muset zaplatit," odpověděl Cohen. Poté opět hovoří Trump a je slyšet, jak říká zaplaťte hotově, na což právník odpovídá ne. Giuliani ale tvrdí, že Trump Cohenovi naopak řekl, aby neplatil v hotovosti. Ze záznamu je sice patrné, že Trump před pasáží o hotovosti ještě něco řekl, ale kvůli šumu není slyšet, co přesně to bylo.

Podle Giulianiho Trump platbu v hotovosti odmítl a naznačovat něco jiného je podle něj směšné. Dodal, že netuší, zda Cohen uvažoval nad platbou na ruku, Trump o takové možnosti podle něj nikdy neuvažoval.

O existenci nahrávky minulý týden informoval deník The New York Times (NYT) s tím, že zvukový záznam získala FBI při razii u Cohena. Trump následně pořízení záznamu označil za neslýchané a možná nezákonné.

McDougalová uzavřela před prezidentskými volbami v srpnu 2016 dohodu s bulvárním deníkem National Enquirer, jemuž za 150.000 dolarů (3,3 milionu korun) slíbila exkluzivitu na svůj zhruba roční románek s Trumpem. Materiál ale nikdy nevyšel a vydavatelství, jehož šéfem je Trumpův přítel David Pecker, tvrdí, že příběh McDougalové nezveřejnilo, protože její tvrzení považuje za nevěrohodné.

Cohen se následně pokoušel práva na příběh koupit, k transakci ale podle Giulianiho nedošlo. Giuliani také řekl, že prezident dal Cohenovi pokyn, aby v případě finanční transakce vypsal šek místo předání hotovosti, aby byl převod zdokumentován. Skandál je pro Trumpa nepříjemný, protože pokud by se ukázalo, že případné prostředky na odkoupení práv čerpal z volebních účtů, byl by to trestný čin.

Související

Donald Trump, 45. prezident USA

Trump si zajistil mlčení o svých záletech? Třaskavá kauza opět ožila

Prokuratura státu New York zahájila prošetřování finančních převodů, jimiž si prý Donald Trump v době volební kampaně zajistil mlčení o svých záletech. Napsal to dnes list The New York Times. Okolnosti kolem peněz pro pornohvězdu Stormy Daniels a modelku Karen McDougalovou už zkoumala americká federální prokuratura.
Michael Cohen (právník)

Trump nařídil platby ženám za mlčení? Odsouzený Cohen dál potápí prezidenta

Americký prezident Donald Trump věděl o platbách za mlčení během volební kampaně i o tom, že takový postup je špatný. V dnešním rozhovoru se stanicí ABC News to prohlásil bývalý Trumpův osobní právník Michael Cohen. Toho soud ve středu poslal na tři roky do vězení za to, že transakcemi porušil zákon o financování volební kampaně. Trump odmítá, že by po Cohenovi chtěl protiprávní věci.

Více souvisejících

Karen McDougalová (modelka) Donald Trump Michael Cohen (právník) Rudy Giuliani USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy