CIA: Zajmeme-li bin Ládina, skončí na Guantánamu

Washington - Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Leon Panetta ve středu prohlásil, že pokud Spojené státy zajmou Usámu bin Ládina nebo jeho zástupce Ajmána Zavahrího, uvězní je na vojenské základně Guantánamo. Informuje o tom ve čtvrtek agentura AFP.

"Tyto dva cíle, které jste popsali, bychom pravděpodobně urychleně předali vojenskému soudu v Bagramu (v Afghánistánu) k výslechu a pak bychom je případně převezli jinam, pravděpodobně na Guantánamo," řekl Panetta v projevu před americkým Senátem.

Ředitel amerických tajných služeb James Clapper se ovšem obává, že zajetí bin Ládina nebo Zavahrího by vyvolalo spor mezi vládními úřady, jak s dvěma hlavními postavami Al-Káidy naložit. "Kdyby se nám podařilo chytit jednoho nebo druhého výtečníka, pokud mohu použít toto slovo, tak si myslím, že by došlo na diskuzi mezi úřady," řekl Clapper.

Ministr spravedlnosti Eric Holder se ale domnívá, že bin Ládina ani Zavahrího se nepodaří zajmout živé, což by celý problém vyřešilo.

Americké tajné služby se snaží vypátrat, kde se Zavahrí a bin Ládin skrývají, od teroristických útoků na New York a Pentagon z 11. září 2001. Podle nejpravděpodobnější verze se ukrývají na severozápadě Pákistánu. Oba teroristé tam žijí v relativním pohodlí v domech nedaleko sebe, prohlásil loni v říjnu nejmenovaný představitel Severoatlantické aliance.

Osud osob podezřelých z terorismu je předmětem ostré debaty v americkém Kongresu. Mnoho republikánů je proti plánu demokratického prezidenta Baracka Obamy na uzavření Guantánama a souzení lidí tam zadržovaných před civilními soudy.

Související

William Burns

Šéfové nejznámějších tajných služeb bijí na poplach. Svět je v ohrožení

Světový pořádek je ohrožený způsobem, jaký nepamatujeme od dob studené války, varovali šéfové americké CIA William Burns a britské MI6 Richard Moore ve společném článku pro deník Financial Times. V textu napsali, že jejich země společně stojí proti asertivnímu Rusku a agresivní válce ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině. 

Více souvisejících

CIA Usáma bin Ládin Guantanamo U.S. Base

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy