Mírový plán pro Blízký východ? Zatím tajemství, Bílý dům napíná celý svět

Washington - Bílý dům dnes oznámil, že dává dohromady zvláštní tým pro Blízký východ a připravuje se na zveřejnění tajemstvím stále zahaleného mírového plánu pro Izrael a Palestinu.

O mírovém plánu pro Blízký východ se v USA mluví už měsíce, ale ani obecné obrysy zatím veřejnost nezná. Dolaďují se prý poslední detaily, rozhodnutí o termínu zveřejnění ale zatím nepadlo.

Palestinské vedení je vůči jakýmkoli krokům amerického prezidenta Donalda Trumpa krajně nedůvěřivé, zejména poté, co se Washington rozhodl přemístit velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma. Finanční pomoc, kterou USA poskytovaly Palestincům, byla pozastavena a podle agentury AP se zřejmě neobnoví.

Jistá není ani podpora Izraele, i když premiér Benjamin Netanjahu je Trumpovým stoupencem. Neví se, zda by souhlasil s předpokládanými masivními investicemi do Pásma Gazy, které ovládá extremistický Hamás. S plánem by navíc musely souhlasit státy Perského zálivu, s jejichž výraznou finanční účastí se počítá.

Tým pro Blízký východ má vést Trumpův zeť a poradce Jared Kushner a zmocněnec Bílého domu Jason Greenblatt. Národní bezpečnostní rada, poradní orgán prezidenta, shání dobrovolníky, kteří mají plán veřejně prezentovat a následně se účastnit jakýchkoli navazujících debat.

Američtí úředníci údajně věří, že ekonomické projekty a příznivé vyhlídky do budoucna přinutí Palestince, aby opustili nebo upravili své nekompromisní požadavky vůči Izraeli. Jde zejména o právo Palestinců vrátit se do svých domovů a o uznání východního Jeruzaléma za hlavní město nezávislé Palestiny.

Související

Více souvisejících

Izrael palestina USA (Spojené státy americké) Donald Trump Jared Kushner Bílý dům USA

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy