350 deníků se sešikovalo proti Trumpovi. Senát USA média podpořil

New York - List The Boston Globe minulý týden vyzval deníky v USA, aby odsoudily "špinavou válku" prezidenta Donalda Trumpa proti médiím. Iniciativa se setkala s velkým ohlasem. Téměř 350 novin dnes vydá úvodníky, ve kterých budou bránit svobodu tisku.

Republikán Trump často útočí na média, která ho neoslavují. Kritické zprávy vůči své osobě označuje za fake news. Loni v únoru prezident na twitteru napsal, že "média zveřejňující falešné zprávy nejsou mým nepřítelem, jsou nepřítelem amerického lidu!". Konkrétně přitom zmínil list The New York TImes a televize NBC, ABC, CBS a CNN.

List The Boston Globe dnes ve svém úvodníku nazvaném Novináři nejsou nepřátelé lidu zdůrazňuje, že svoboda tisku je základním americkým principem již více než 200 let. Podle listu The New York Times Trumpovy útoky ohrožují demokracii. Miami Herald v toto souvislosti zase zmiňuje, že "za nepřátele lidu kdysi nacisté označovali Židy". V lednu republikánský senátor Jeff Flake uvedl, že Trump si osvojil despotický jazyk diktátora Josifa Stalina.

Z mimoevropských deníků se k akci připojil například The Guardian. "Donald Trump není prvním americkým prezidentem, který útočí na tisk nebo který má pocit, že s ním (tisk) jedná nečestně. Je ale prvním, který vypadá, že má promyšlenou a konzistentní politiku podkopávání, delegitimizace a dokonce ohrožení práce tisku," stojí v úvodníku britského listu.

Ne všechna americká média jednotný postup proti Trumpovi vítají. Podle komentáře zveřejněném v serveru Politico podobná akce jen potvrzuje stížnosti prezidenta na mediální komplot, který koordinovaně útočí proti jeho osobě. K akci se nepřipojil ani list Wall Street Journal. San Francisco Chronicle v úvodníku napsal, že jednou z jeho nejcennějších hodnot je nezávislost a účast v davu se mu protiví. Redaktor listu The Detroit News Nolan Finley napsal, že příliš mnoho novinářů vkládá do zpravodajství své názory a komentáře kamufluje jako vysvětlující kontext. 

Trump na twitteru reagoval, že "prolhaná média jsou opoziční stranou," což je pro Ameriku špatné. "My ale vítězíme," je přesvědčen prezident.

Senát USA novináře podpořil, odmítl tvrzení o nepřátelích lidu

Senát dnes jednomyslně schválil rezoluci na podporu svobodného tisku, v níž vyhlásil, že média nejsou nepřáteli lidu. Nezávaznou rezoluci senátoři schválili aklamací, tedy obecným souhlasem, nikoli jmenovitým hlasováním. Bílý dům zatím na krok horní kongresové komory nereagoval.

"Přísahali jsme. že budeme podporovat a chránit ústavu včetně jejího prvního dodatku (o svobodě slova a tisku)," prohlásil demokratický senátor Brian Schatz, který text rezoluce navrhl. "Každý senátor dnes svou přísahu potvrdil tím, že vyslal zprávu o podpoře prvního dodatku, o podpoře svobody tisku tváří v tvář útokům," řekl Schatz.

Označení médií jako "nepřátel lidu" se v poslední době stalo častou součástí Trumpova slovníku. Prezident na "falešná média" opakovaně útočí a obviňuje je, že podrývají jeho autoritu, straní opozici a zpochybňují jeho volební vítězství. 

Související

Více souvisejících

Donald Trump Noviny / tisk Media Prezident USA novináři Svoboda médií

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 52 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy