Trump utne příspěvky do OSN pro palestinské uprchlíky. Bude z toho katastrofa, děsí se experti

Washington/Berlín - Administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa se rozhodla zrušit veškeré financování programu pomoci OSN palestinským uprchlíkům ze strany USA. Experti upozorňují, že to vyústí ve zhoršení už tak katastrofální humanitární situace, zejména v Pásmu Gazy, a v prudký nárůst násilí.

V oznámení, které by administrativa měla vydat během několika týdnů, vyjádří nesouhlas se způsobem, jakým úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) vynakládá finanční prostředky, a vyzve k zásadnímu snížení počtu Palestinců uznaných za uprchlíky. Podle zdrojů listu The Washington Post z více než pěti milionů na necelou desetinu tohoto počtu.

Kromě příspěvků úřadu UNRWA Spojené státy poskytují přímou a bilaterální pomoc Západnímu břehu Jordánu a Pásmu Gazy. Minulý týden ale ministerstvo zahraničí oznámilo, že více než 200 milionů dolarů (4,4 miliardy Kč) z již přidělených prostředků na tento rok bude "přesměrováno" jinam.

Snížení finančních prostředků spolu se změnami v politice, včetně uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele, jsou součástí zásadního posunu politiky USA na Blízkém východě.

UNRWA, nejstarší a nejrozsáhlejší program pomoci OSN na Blízkém východě, poskytuje zdravotní péči, vzdělání a sociální služby přibližně pěti milionům Palestinců v Pásmu Gazy, na okupovaném Západním břehu Jordánu, v Sýrii a v Jordánsku.

Šéf německé diplomacie Heiko Maas se domnívá, že finanční krize UNRWA přispívá k nejistotě. "Ztráta této organizace byl mohla vyvolat nekontrolovatelnou řetězovou reakci," sdělil.

Německo letos agentuře poskytlo 81 milionů eur (2,1 miliardy Kč) a je připraveno pomoc dále zvýšit, stojí v Maasově dopise určeném kolegům z EU. Ministr si je vědom, že dodatečné německé peníze nevyřeší deficit 217 milionů dolarů, s nímž se agentura potýká. Maas vyzval státy EU a další země, aby s financováním pomohly.

Související

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Pásmo Gazy Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) Heiko Maas EU (Evropská unie) Německo

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 12 minutami

před 53 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 4 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy