Mise OSN kritizovala ve zprávě nikaragujskou vládu, bude vyhoštěna ze země

Managua/New York - Nikaragua se rozhodla vyhostit členy mise OSN, která se zabývá dodržováním lidských práv. Zástupce mise tento týden obvinili vládu prezidenta Daniela Ortegy z nepřiměřeného používání síly proti demonstrantům.

Informovaly o tom dnes světové tiskové agentury s odvoláním na zdroje z OSN. Úřad vysokého komisaře OSN (UNHCR) pro lidská práva ve středu konstatoval, že nikaragujská vláda porušuje lidská práva a přehlíží, když ozbrojené skupiny zadržují protestující, z nichž někteří jsou znásilňováni a mučeni.

Navíc je prý zpráva neobjektivní a nebere v potaz skutečnost, že kabinet reagoval v kontextu údajného pokusu o puč. Proto bylo týmu OSN v Nikaragui prý řečeno, aby opustil zemi. Zdroj uvedl, že Rada bezpečnosti OSN bude o situaci v Nikaragui jednat 5. září.

Šéfka Nikaragujského střediska lidských práv (CENIDH) Vilma Nuñezová s poukazem na Ortegu řekla, že toto vyhoštění "odráží záměr člověka, který se cítí být zcela ztracen a který už nedokáže skrývat ani svou zodpovědnost, ani pravdu". Podle dalšího zástupce CENIDH Marlina Sierry jde o vyhoštění, protože tým OSN svou práci v zemi ještě nedokončil.

Zpráva dokumentuje porušování lidských práv v latinskoamerické zemi od 18. dubna do 18. srpna. Mezi kritizovanými věcmi, na něž materiál poukazuje, je nepřiměřené používání síly, zabíjení páchané policií, mizení lidí, svévolné věznění a případy mučení a sexuálního násilí v zadržovacích centrech.

Násilné potlačování protestů proti prezidentovi Danielu Ortegovi, bývalém vůdci marxistických povstalců, vyvolalo ostrou mezinárodní kritiku. Podle zprávy OSN bylo zabito více než 300 lidí a na 2000 dalších utrpělo zranění. 

Související

Více souvisejících

nikaragua UNHCR OSN

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 29 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy