Brutální Trumpova politika? Vztahy USA-Kuba opět zamrzají, prezident Díaz-Canel si nebral servítky

Havana - Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel v neděli řekl, že vztahy mezi Kubou a Spojenými státy se od loňského nástupu amerického prezidenta Donalda Trumpa do funkce zhoršily. V rozhovoru s televizí Telesur podle agentury AFP dodal, že Havana je přesto nadále otevřená dialogu.

"Rozhovory ale musejí být vedeny jako rovný s rovným, musejí nás respektovat a nepodmiňovat naši suverenitu," uvedl kubánský vůdce, který se ujal úřadu po Raúlovi Castrovi letos v dubnu.

Diplomatické vztahy mezi Washingtonem a Havanou byly po více než půlstoletí obnoveny v roce 2015 z iniciativy tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy. Americké ekonomické embargo, zavedené v roce 1962, ale stále trvá.

Obamův nástupce Trump má však ke kubánskému režimu výrazně rezervovanější postoj a částečně odvolal některé vstřícné kroky Obamovy vlády. V listopadu 2017 například Washington zpřísnil obchodní a turistické sankce proti Kubě.

Vztahy Washingtonu a Havany narušuje také stále nevyjasněná kauza kolem záhadného onemocnění, které od roku 2016 postihlo téměř třicítku diplomatů USA v Havaně. Nemoc se projevuje ztrátou sluchu, hučením v uších, poruchami rovnováhy, bolestmi hlavy a zvýšenou únavou. USA v důsledku onemocnění stáhly z Havany 60 procent svých diplomatů a provozují ambasádu v omezeném režimu.

Americká televize NBC nedávno s odvoláním na nejmenované americké úředníky uvedla, že hlavním podezřelým je Rusko. Moskva to ale odmítla. Americká média v minulosti také spekulovala, že symptomy jsou důsledkem útoků organizovaných kubánskými tajnými službami. "Na nikoho jsme neútočili," prohlásil v neděli Díaz-Canel a znovu popřel i podíl Ruska na incidentech.

Kubánský prezident také opět kritizoval americké obchodní embargo, které má podle něj na ostrov katastrofální dopad. Označil jej za "brutální praktiku" a "zločin proti lidskosti". Dodal, že Kuba už chce žít normálním životem a že nepředstavuje žádnou hrozbu.

V rozhovoru rovněž řekl, že je nakloněn tomu, aby nová ústava, o které se nyní diskutuje, umožnila sňatky osob stejného pohlaví. O nové ústavě budou Kubánci hlasovat příští rok v referendu.

Související

Miguel Diaz-Canel

Kubě chybí pohonné hmoty. Prezident se proto sešel se šéfem Rosněfti

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel se v sobotu večer sešel se šéfem ruského státního ropného koncernu Rosněfť Igorem Sečinem. Podle agentury Reuters o tom informoval Díaz-Canel. Kuba se potýká s akutním nedostatkem pohonných hmot, který vede k dočasnému zavírání čerpacích stanic i k tomu, že se u nich tvoří několikahodinové fronty.

Více souvisejících

Miguel Diaz-Canel Donald Trump akustický útok na Kubě Kuba USA (Spojené státy americké) diplomacie

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 18 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy