Fordová označila za útočníka Kavanaugha, nyní začíná svědčit

Christine Blaseyová Fordová dnes pod přísahou v právním výboru Senátu amerického Kongresu prohlásila, že kandidát amerického prezidenta Donalda Trumpa na soudce Nejvyššího soudu Brett Kavanaugh ji jako středoškolák sexuálně napadl. Kavanaugh, který obvinění rozhodně odmítá, bude ještě dnes před senátory také vypovídat.

Fordová, která se při popisování události z roku 1982 jen obtížně bránila slzám, senátorům řekla, že byla přesvědčená, že ji opilý Kavanaugh znásilní. Bála se také, že by ji mohl i neúmyslně zabít, neboť ve snaze umlčet její křik jí držel ruku na ústech a ona nemohla dýchat. Nakonec se jí ale podařilo uprchnout.

Fordová na opakované dotazy senátorů, zda si je jistá, že útočníkem byl Kavanaugh, potvrdila, že to byl on, kdo ji napadl. Za svědka celé události označila Kavanaughova přítele Marka Judge, který si ale na událost nevzpomíná a svědčit veřejně nechce.

Fordová, která nyní vyučuje na univerzitě v Kalifornii, řekla, že ještě v srpnu, než byla aféra zveřejněna, úspěšně podstoupila test na detektoru lži. Nejasnost ale vyvolávají podmínky této procedury, neboť ji absolvovala v hotelu. Neví také, kdo využití polygrafu zaplatil.

Senátorům Fordová na úvod řekla, že je vystrašená, ale že své svědectví považuje za občanskou povinnost. Uvedla, že se s incidentem jen obtížně vyrovnávala a že dodnes trpí úzkostí a dalšími panickými pocity. Prohlásila také, že chtěla, aby věc prověřil Federální úřad pro vyšetřování (FBI), o což ale Trump a velká část republikánských senátorů nestojí.

Slyšení s Fordovou ve výboru začalo v 10:00 místního času (16:00 SELČ) a skončilo po čtyřech hodinách. Po přestávce bude vypovídat Kavanaugh, který v sále nebyl přítomen. Výpověď sledoval spolu s viceprezidentem Mikem Pencem v jeho senátní kanceláři. Trump část vystoupení Fordové sledoval v letadle, neboť byl na cestě z New Yorku do Washingtonu.

Republikánský předseda výboru Chuck Grassley na úvod slyšení vyslovil politování nad tím, jak aféra zasáhla životy Fordové i Kavanaugha. V závěru pak Fordové poděkoval, že před senátory předstoupila.

Související

Donald Trump, 45. prezident USA

Útoky soudce Kavanaugha? Trump odložil korektnost, drsně zesměšnil Fordovou

Americký prezident Donald Trump se dosud zřejmě nejvýrazněji vložil do sporu kolem obvinění svého nominanta do nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha ze sexuálních útoků. Podle Trumpa kauza ukázala, že dnes mladí muži v USA prožívají "obtížnou dobu plnou strachu" ze sexuálního obvinění. Prezident rovněž zpochybnil věrohodnost výpovědi profesorky Christine Blaseyové Fordové, která o Kavanaughově údajném pokusu o znásilnění vypovídala v Senátu, informují americká média.
FBI

Kauza Kavanaugh nabírá grády. FBI vyslechla jednu z obětí, koluje další drb

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zatím vyslechl jednu ze tří žen, které obvinily ze sexuálních přečinů kandidáta na soudce Nejvyššího soudu USA Bretta Kavanaugha. Deborah Ramirezová podle zdrojů agentury AP vyšetřovatelům vylíčila podrobnosti ze studentského večírku, na němž se Kavanaugh podle ní obnažoval, což obviněný popírá.

Více souvisejících

Christine Blaseyová Fordová Brett Kavanaugh USA (Spojené státy americké) Znásilnění Washington, D.C., USA

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 57 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

SK Slavia Praha

Největší přestup letní pauzy se blíží. Plzeň a Slavia řeší přesun Chorého do Prahy

Na fotbalovém Euru v Německu sice byl, ale nastoupil až v závěru zápasu s Tureckem, navíc dostal červenou kartu za zapojení do rvačky s tureckými fotbalisty. Přesto právě jeho absence, především pak v zápase s Gruzií, mnoho fanoušků i fotbalová veřejnost vnímali jako největší chybu kouče Ivana Haška. Řeč je o plzeňském hromotlukovi v útoku Tomáši Chorém. Jeden z nejnepříjemnějších hráčů české fotbalové ligy se nejspíše přesune z Plzně do Slavie, přičemž zákulisní informace hovoří o tom, že oba kluby už se měly na tomto transferu dohodnout.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Polská policie

Čech se dopustil rasistického útoku v Polsku. Hrozí mu vězení

Český občan skončil v rukou polských policistů kvůli rasistickému útoku na Afričana na nádraží v Katovicích. Muž měl přiznat vinu a zůstává pod dohledem policie do té doby, než bude případ vyřízen. Incident neunikl pozornosti polských celostátních médií. 

včera

SK Slavia Praha, stadion v Edenu

Staněk bude po zranění na Euru chybět Slavii několik měsíců. S ramenem musí na operaci

Brankář reprezentace i pražské Slavie Jindřich Staněk po návratu z fotbalového Eura, na němž Češi nedokázali postoupit ze skupiny do vyřazovací fáze, podstoupil magnetickou rezonanci ramene, které si vykloubil při závěrečném zápase ve skupině s Tureckem (1:2). Z ní vyšlo najevo, že Staněk bude Pražanům na začátku sezóny chybět, a to hned několik měsíců. Informoval o to klubový web pražské Slavie.

včera

včera

včera

Íránci v prvním kole nevybrali nástupce Raísího. Účast byla historicky nízká

Íránci zatím nevybrali nástupce tragicky zesnulého Ebrahíma Raísího. O novém prezidentovi se rozhodne v druhém kole voleb, v němž se utkají reformista Massúd Pezeškiján a bývalý íránský jaderný vyjednavač Saíd Džalílí. Podle agentur o tom informovalo íránské ministerstvo vnitra. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy