Kauza Kavanaugh: FBI vyslechla deset lidí, soudce si zavařil při senátním slyšení

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vyslechl během prošetřování kandidáta Bílého domu na soudce nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha deset lidí. Uvedl to v noci na dnešek předseda právního výboru amerického Senátu Chuck Grassley. Senátoři budou dnes o Kavanaughovi poprvé hlasovat se znalostí výsledků zvláštního vyšetřování FBI, které na jejich žádost nařídil prezident Donald Trump. Kavanaugh, kterého tři ženy obvinily ze sexuálních přečinů z dob studií, v komentáři v deníku The Wall Street Journal (WSJ) ujišťuje, že bude dobrým soudcem, byť připustil, že při slyšení v právním výboru Senátu minulý týden byl příliš emotivní, což se mu vytýká.

FBI vyslechl zejména přátele či bývalé spolužáky 53letého Kavanaugha a očividně jednu ze tří žen, které obvinění vznesly. Podle médií onou ženou byla Deborah Ramirezová, která tvrdí, že se před ní obnažoval na večírku v době, kdy oba studovali na Yaleově univerzitě.

Ramirezová si původně nebyla jistá, zda to byl Kavanaugh, neboť byla opilá a z večírku měla v paměti výpadky. Několik dní si proto vzpomínky třídila a také hovořila se spolužáky, aby jí pomohli si události připomenout. V případě obvinění vznesené Ramirezovou FBI vyslechl dva ze tří svědků, které žena jmenovala. Třetí svědek odmítl spolupracovat. Vypovídali také kamarádi Ramirezové z univerzity.

Jako první s obviněním přišla Christine Blaseyová Fordová, která o své zkušenosti vypovídala v právním výboru Senátu. Právní zástupce Fordové si nyní stěžoval, že si FBI Fordovou nepozval. Stanice Fox News ale uvedla, že FBI hovořil s Kavanaughovým kamarádem ze studií Markem Judgem, jeho spolužákem Patrickem J. Smythem a spolužačkou Fordové Lelandou Keyserovou. O všech třech Fordová uvedla, že byli přítomni na večírku, kde ji Kavanaugh napadl. Nikdo z nich ale verzi Fordové nepotvrdil.

Vyslechnuta nebyla ani Julie Swetnická, podle které se Kavanaugh zúčastnil hromadného znásilnění. Swetnická má ale kontroverzní minulost a již dříve vznesla několik falešných sexuálních obvinění.

Republikán Grassley zopakoval, že FBI nenašla nic, co by tvrzení žen potvrzovalo. Demokraté v právním výboru Senátu naopak odmítli už předchozí Grassleyho tvrzení, že vyšetřování FBI nezjistilo "ani stopu pochybení" ze strany Kavanaugha.

Republikáni v Senátu disponují většinou 51 ku 49 hlasům. Zatímco dosud váhající republikánští senátoři Susan Collinsová a Jeff Flake naznačili, že Kavanaugha podpoří, Lisa Murkowská se dosud nevyjádřila. Další republikánský senátor Steve Daines oznámil, že v sobotu bude na svatbě své dcery - bez ohledu na to, že o víkendu by se mohlo uskutečnit rozhodující hlasování o nominaci.

Kavanaugh v dnešním vydání The Wall Street Journal připustil, že při slyšení v právním výboru Senátu minulý týden možná byl "příliš emotivní" a některé věci neměl říkat, ale ujistil, že bude dobrým soudcem.

Bývalý soudce nejvyššího soudu John Paul Stevens, kterého do funkce jmenoval někdejší republikánský prezident Gerald Ford, na shromáždění v Boca Raton na Floridě prohlásil, že Kavanaugh by neměl být potvrzen. Původně se údajně domníval, že kandidát Bílého domu je způsobilý stát se nejvyšším soudcem, ale jeho vystupování během senátního slyšení jej prý přimělo změnit názor.

Podobně se v příspěvku v listu The Washington Post vyjádřila i trojice Kavanaughových spolužáků z univerzity, podle kterých nejednal čestně, když pod přísahou tvrdil, že se nikdy neopil tak, aby měl výpadky v paměti. Trojice uvedla, že Kavanaugha viděla několikrát natolik opilého, že pochybuje o tom, že si vše s jistotou pamatoval.

Ve Washingtonu panuje před dnešním hlasováním značně napjatá atmosféra. Tisíce Kavanaughových odpůrců ve čtvrtek proti tomuto kandidátovi, kterého prezident Trump podporuje, demonstrovaly před budovami parlamentu a nejvyššího soudu. Někteří neoprávněně vnikli do parlamentní budovy. Policie sdělila, že zadržela 302 lidí, včetně komediální herečky Amy Schumerové, která je vzdálenou příbuznou vůdce demokratické menšiny v Senátu Chucka Schumera.

Související

Více souvisejících

FBI Brett Kavanaugh USA (Spojené státy americké) Senát USA

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy