Trump utržil další porážku. USA stále musí chránit dětské přistěhovalce, rozhodl soud

Odvolací soud v Kalifornii dnes nařídil administrativě prezidenta Donalda Trumpa, že musí pokračovat v programu, který před vyhoštěním chrání přistěhovalce, kteří do USA přišli bez dokumentů jako děti. Trump chce program známý jako DACA zrušit.

Dnešní verdikt je podle agentury Reuters další porážkou v Trumpově snaze program zrušit. Rozsudek ale neznamená konec soudních sporů, které na několika úrovních prezident a jeho odpůrci vedou. Prezidentův úřad například tento týden v pondělí požádal nejvyšší soud USA, aby mu umožnil DACA zrušit.

This is a victory for our #Dreamer brothers and sisters, and a direct repudiation of President Trump’s inhumane and vindictive attacks on #DACA recipients. Now, Congress must step up and #ProtectDREAMers. #HereToStay https://t.co/m2Wqpy15mL

— Rep. Barbara Lee (@RepBarbaraLee) 8. listopadu 2018

Program DACA, který v roce 2012 spustil Trumpův demokratický předchůdce Barack Obama, se týká asi 700.000 přistěhovalců. Účastníci programu mohou získat každé dva roky obnovitelné vízum a pracovní povolení, nárok na obdržení občanství ale nemají.

Trump ale už loni v září oznámil, že program zruší a dal Kongresu čas do března, aby situaci těchto migrantů trvale vyřešil zákonem. Kongres se ale na řešení dohodnout nedokázal, proto Trump v dubnu DACA nařídil zrušit, což ale zablokovaly federální soudy.

Ve středu novinářům Trump řekl, že po volbách, ve kterých republikáni udrželi Senát, ale Sněmovnu reprezentantů ovládli demokraté, je připraven s opozicí v Kongresu spolupracovat. V této souvislosti zmínil i DACA. Dodal také, že doufá, že mu Kongres poskytne peníze na stavbu zdi na hranicích s Mexikem. Vybudování zdi byl Trumpův ústřední slib v předloňské prezidentské kampani.

Související

Donald Trump, 45. prezident USA

Soudce v USA zablokoval rozsáhlý balík protiimigračních opatření

Americký federální soudce zablokoval rozsáhlý balík opatření omezujících žádosti o azyl v USA, který chce prosadit administrativa prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom dnes agentura AP. Nová imigrační pravidla měla nabýt účinnosti v pondělí, jen několik dní předtím, než se prezidentského úřadu ujme nově zvolený Joe Biden.
Česká republika

Počet obyvatel Česka přesáhl 10,7 milionu, pomohla migrace ze zahraničí

Česká republika má přes 10,7 milionu obyvatel. Za prvních devět měsíců letošního roku vzrostl o 13.900 na 10,71 milionu. Přírůstek byl meziročně téměř 60 procent nižší. Více lidí v Česku za první tři kvartály zemřelo, než se narodilo, o nárůst počtu obyvatel se tak zasloužili přistěhovalci ze zahraničí.

Více souvisejících

Přistěhovalectví Donald Trump USA (Spojené státy americké) děti

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 50 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy