Senátní křeslo v Mississippi získala republikánka. VIDEO o popravách pobouřilo černochy

Úterní doplňovací senátní volby v americkém státě Mississippi vyhrála senátorka za Republikánskou stranu Cindy Hydeová-Smithová, která uvolněný post zastávala prozatímně. Republikánský prezident Donald Trump dnes vítězce pogratuloval. Porážka demokratického kandidáta Mika Espyho znamená, že republikáni v Senátu, který v novém složení zasedne v lednu, obsadí 53 a demokraté 47 křesel. Sněmovna reprezentantů bude ale od ledna pod kontrolou demokratů.

"Gratuluji senátorce Cindyi Hydeové-Smithové k jejímu velkému vítězství ve skvělém státě Mississippi. Všichni jsme na vás velice hrdí!" napsal Trump na twitteru. Prezident v kampani Hydeovou-Smithovou podporoval, v pondělí Mississippi krátce navštívili a ještě v úterý tweetem burcoval voliče, aby šli republikánské kandidátce odevzdat hlas.

Congratulations to Senator Cindy Hyde-Smith on your big WIN in the Great State of Mississippi. We are all very proud of you!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 28. listopadu 2018

Vítězství 59leté Hydeové-Smithové označují americká média za přelomové, neboť se stala první ženou, kterou obyvatelé Mississippi zvolili do Senátu USA. Historické by ale bylo i případné vítězství 64letého Espyho: bývalý ministr zemědělství ve vládě demokratického prezidenta Billa Clintona se totiž mohl stát prvním černošským senátorem za tento jižanský stát.

Média zároveň poukazují na kontroverzní kauzy, které kampaň Hydeové-Smithové provázely. Příkladem je zveřejnění videa, na kterém senátorka říká, že by se klidně zúčastnila "veřejné popravy oběšením", pokud by na ni byla pozvána. "Byla bych v první řadě," dodává na záznamu.

V jižanském státě, kde se v minulosti řada černochů stala obětí lynčování, vyvolalo video vlnu kritiky a senátorce vyneslo obvinění z rasismu. Novináři také poukazovali na to, že se Hydeová-Smithová chodila do školy vyhrazené pro bělochy.

První kolo doplňovacích voleb do Senátu USA se v Mississippi konalo v úterý 6. listopadu spolu s řádnými kongresovými volbami, žádný z kandidátů na uvolněný post republikána Thada Cochrana, který letos v dubnu ze zdravotních důvodů rezignoval, ale nezískal nezbytných více než 50 procent hlasů. Proto bylo vypsáno druhé kolo.

Hydeová-Smithová, kterou prozatímně jmenoval senátorkou za Cochrana guvernér Mississippi Phil Bryant, byla považována za favoritku, v prvním kole jí ale část hlasů sebral její republikánský kolega Chris McDaniel. Ve druhém kole se ale utkala již jen s Espym.

Obyvatelé Mississippi vybírali 6. listopadu v rámci řádného hlasování i svého druhého zástupce v Senátu USA, který se stal republikán Roger Wicker, jenž svůj mandát obhájil.

Republikáni úterním vítězstvím v Mississippi posílili svou většinu v americkém Senátu, kde v lednu obsadí 53 ze sta křesel. Ve Sněmovně reprezentantů ale většinu ztratili; tuto komoru Kongresu USA budou ovládat demokraté, což Trumpovi zkomplikuje zbývající dva roky jeho prvního prezidentského mandátu.

Související

Více souvisejících

Senát USA Volby USA Cindy Hyde-Smithová (senátorka) černoši Donald Trump Kongres USA

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy