Mueller: Manafort opakovaně lhal, tady jsou příklady

Zvláštní vyšetřovatel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Robert Mueller v pátek zveřejnil podrobnosti o údajném lhaní, kterého se v rozhovorech s vyšetřovateli dopustil někdejší šéf volebního štábu současného prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort. Podle Muellera Manafort "opakovaně zjevně lhal", mimo jiné o svých kontaktech s politickým poradcem, který je údajně spojen s ruskými tajnými službami. Informovala o tom dnes agentura AP.

Vyšetřovatel Mueller koncem listopadu obvinil Manaforta, že i přes dohodu o spolupráci lhal vyšetřovatelům FBI, kteří objasňují roli Ruska během amerických prezidentských voleb v roce 2016. Muellerův úřad uvedl, že se z toho důvodu již necítí být dohodou vázán. Manafortovi obhájci nicméně trvají na tom, že jejich klient je přesvědčen, že vyšetřovatelům poskytoval pravdivé informace.

Mueller na žádost okresního soudu ve Washingtonu v pátek upřesnil, jakým způsobem Manafort dohodu o spolupráci s vyšetřovateli porušil. "Ve svých rozhovorech s úřadem zvláštního vyšetřovatele a s FBI Manafort uvedl množství evidentních lží - nejednalo se o pouze o špatnou paměť," konstatoval Muellerův úřad.

Podle něj Manafort lhal o svých stycích se svým někdejším rusko-ukrajinským spolupracovníkem Konstantinem Kilimnikem, o Kilimnikových pokusech ovlivnit svědky a o okolnostech výplaty 125.000 dolarů jedné z jeho firem. Kilimnik, který byl dlouholetým Manafortovým partnerem v podnikání, má údajně vazby na ruskou rozvědku. Kilimnik podobná obvinění opakovaně odmítá.

Manafort rovněž při výsleších "ujišťoval, že není - v přímém ani nepřímém - styku s představiteli Trumpovy vlády", ale "důkazy svědčí o tom, že o těchto stycích lhal", konstatoval Mueller. Podle něj Manafortovy kontakty s vládními představiteli pokračovaly i poté, co byl poprvé koncem roku 2017 obviněn. Mueller konkrétně poukázal na kontakty z února a května letošního roku.

Manafort je stále ve vazbě a čeká na trest. Hrozí mu několik let. Soud ve Virginii ho v srpnu uznal vinným v osmi bodech obžaloby, v dalších deseti se porota na verdiktu neshodla. Obvinění se týkala Manafortových finančních aktivit z doby, kdy pracoval ve prospěch někdejšího proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Druhému procesu, který byl plánován na září do Washingtonu a ve kterém se měl zodpovídat ze zamlčení svých lobbistických aktivit ve prospěch Janukovyče, se Manafort vyhnul uzavřením dohody s Muellerem.

Žádný z Manafortových případů s prezidentskou kampaní nesouvisel, Mueller ale zločiny odhalil v rámci vyšetřování ruské kauzy.

Související

George Papadopoulos

Trump omilostnil 15 spojenců. Mezi nimi exporadce a zabijáky civilistů v Iráku

Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek udělil milost 15 lidem a dalším pěti zmírnil jejich tresty. Omilostněn byl bývalý prezidentův poradce pro zahraniční politiku George Papadopoulos odsouzený v kauze ruského vměšování do voleb nebo dva někdejší republikánští zákonodárci, kteří patřili mezi první Trumpovy podporovatele na politické scéně.
Donald Trump

Trump omilostnil svého exporadce Michaela Flynna, popřál mu fantastické Díkuvzdání

Americký prezident Donald Trump dnes na twitteru oznámil, že omilostnil svého někdejšího bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který se na konci roku 2017 přiznal, že lhal Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI). Ten ho vyslýchal v rámci vyšetřování údajného vlivu Ruska na prezidentské volby v roce 2016. Flynn dosud nebyl odsouzen. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Více souvisejících

Robert Mueller (exšéf FBI) Paul Manafort FBI USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy