Vyjednavač KLDR přiletěl do Washingtonu. Přivezl dopis pro Trumpa

Vysoce postavený severokorejský vyjednávač Kim Jong-čchol přiletěl do Washingtonu, kde se dnes sejde s šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem. Jednat by měli o možném druhém summitu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Podle zpravodajského serveru BBC předá Kim Trumpovi další dopis od vůdce KLDR.

Americké ministerstvo zahraničí v prohlášení sdělilo, že se Pompeo s vyjednávačem Kimem sejde v 11:00 místního času (17:00 SEČ). Nejmenovaný americký činitel televizi ABC News řekl, že schůzka bude testem severokorejského postoje před druhým summitem a také toho, zda plánovaný summit bude přínosný.

Média spekulují, že další schůzka vrcholných představitelů obou zemí by se mohla konat ve Vietnamu. Severokorejský vůdce má přitom podle agentury Reuters v únoru přijet do Vietnamu na oficiální státní návštěvu.

Vůdci USA a KLDR se sešli poprvé na historické schůzce loni v červnu v Singapuru. Termín jednání byl oznámen právě poté, co se Kim Jong-čchol vydal do USA a sešel se v Bílém domě s americkým prezidentem.

Podle jihokorejské agentury Jonhap přiletěl Kim Jong-čchol do Washingtonu komerčním letem z Pekingu. Severokorejci plánované jednání s USA zřejmě konzultují s Čínou, která je hlavním diplomatickým spojencem Pchjongjangu. Podporu čínského vedení pro plánovaný druhý summit s Trumpem již v Pekingu počátkem ledna vyjednal sám vůdce KLDR Kim Čong-un.

Související

Kim Jong-čchol (generál KLDR)

Pád Kimova generála. Hlavní vyjednávač KLDR s USA byl nečekaně odvolán

Jeden z nejvyšších severokorejských představitelů Kim Jong-čchol, který měl v Pchjongjangu na starosti vztahy s Jižní Koreou a byl také hlavním vyjednávačem KLDR se Spojenými státy, byl údajně zbaven funkce. Důvod odvolání není znám. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje z jihokorejského parlamentu. Jihokorejské tajné služby zprávu nepotvrdily.

Více souvisejících

Kim Jong-čchol (generál KLDR) Severní Korea (KLDR) Mike Pompeo USA (Spojené státy americké) Donald Trump Kim Čong-un

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy