V Mexiku explodoval plynovod, 67 mrtvých a 75 zraněných

Při výbuchu poškozeného palivového potrubí ve středním Mexiku zahynulo v noci na dnešek nejméně 67 lidí a 75 dalších osob utrpělo zranění, z toho mnozí středně těžká a těžká. Popálili se, když se snažili naplnit si unikajícím benzinem kanystry. Oznámil to guvernér státu Hidalgo Omar Fayad. Vyšetřovatelé se na místě neštěstí i v nemocnicích snaží identifikovat oběti neštěstí.

Státní ropná společnost Pemex uvedla, že příčinu výbuchu vyšetřuje. Původně tvrdila, že exploze vznikla následkem navrtání potrubí. Poté, co Pemex poruchu potrubí zjistil, přijeli na místo vojáci. Krátce před výbuchem se ale stáhli, aby se vyhnuli problémům, protože na místě byly stovky lidí. Na sociálních sítích se objevila videa ukazující, jak si lidi plní kanystry za denního světla a za přítomnosti ozbrojených sil, což vyvolává otázky, proč úřady důrazně nezasáhly.

Někteří lidé nahlásili úřadům, že pohřešují své blízké. Není jasné, zda jsou zranění nebo mrtví. Mnoho z obětí má totiž tak rozsáhlé popáleniny, že je není možné rychle identifikovat, uvedla agentura DPA. Půda v okolí navrtaného potrubí, kterou sežehl požár, je spálená na uhel.

Jde o jednu z nejhorších podobných explozí za poslední léta v zemi, která se dlouhodobě potýká s krádežemi z palivových potrubí. Někteří lidé podle agentury AFP vidí příčinu tragédie právě v nedostatku paliva. "Spousta lidí přišla s kanystry kvůli nedostatku benzinu," uvedl 55letý muž, který na místě neštěstí hledal svého syna.

"Naléhavě vyzývám obyvatele, aby se neúčastnili krádeží paliva," prohlásil Fayad. "Kromě toho, že jsou nezákonné, ohrožují vaše životy i rodiny," varoval.

Místo tragédie navštívil mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. V rozhovoru s místními médii slíbil, že bude prosazovat politiku proti krádežím paliva, dokud nebudou vymýceny.

López Obrador před časem vyhlásil proti krádežím pohonných hmot rozsáhlou akci. Podle vlády jejich zloději v minulém roce zemi připravili o více než tři miliardy dolarů (67,5 miliardy Kč ). Pemex tvrdí, že v posledních letech se v průměru každých 30 minut někdo pokouší navrtat potrubí. Řada čerpacích stanic v mnoha místech země má zavřeno, u těch otevřených se už řadu dní tvoří dlouhé kolony aut i lidí s kanystry.

Nedostatek paliva způsobilo zavedení kontrol, na něž vláda nasadila na pět tisíc vojáků, ale také panika, s níž řada lidí nakupovala v předchozích dnech zásoby benzinu. Dočasně byla také uzavřena některá potrubí, odkud zloději palivo dříve kradli, a místo toho nyní mnohde benzin rozvážejí cisterny.

López Obrador má značnou podporu veřejnosti, přestože jeho opatření narušilo dodávky pohonných hmot v centrálním Mexiku a vyvolalo obavy, že by nedostatek paliva mohl poškodit ekonomiku. Svaz výrobců aut upozornil, že by některé automobilky mohly ukončit výrobu, pokud nebude nedostatek pohonných hmot rychle vyřešen.

Související

Velikonoce

Velikonoce ve světě. Jak se slaví v Asii, Africe nebo Austrálii?

Pomlázka, malovaná vajíčka nebo mazanec – to jsou typické symboly našich Velikonoc. Oslavy Velikonoc mají v různých zemích světa svou specifickou podobu, stejně tak charakteristické zvyky. Odráží se v nich zbožnost, staré rituály i prvky lidové kultury. Jak se slaví Velikonoce za hranicemi Evropy?

Více souvisejících

Mexiko Plynovod výbuch

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy