Guaidó hodlá paralyzovat Madurův režim, vyzval k novým protestům

Šéf venezuelského parlamentu a opozice Juan Guaidó, který se ve středu prohlásil za prezidenta Venezuely, svolal další demonstrace proti socialistickému autoritářskému vůdci Nicolási Madurovi a za konání svobodných voleb na středu a sobotu. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Šéf parlamentu, který je jedinou institucí ovládanou opozicí, vyzval Venezuelany k demonstracím prostřednictvím videa umístěného na twitter. Pokojná mobilizace má podle něj ve středu paralyzovat zemi. Další "velká národní a mezinárodní mobilizace" má následovat v sobotu.

#Anuncio Balance y Próximas acciones https://t.co/A3NTu2OUm6

— Juan Guaidó (@jguaido) 28. ledna 2019

Guaidó složil přísahu jako úřadující prezident ve středu při protivládních demonstracích s tím, že hodlá uspořádat nové volby. Učinil tak poté, co parlament předminulý týden označil nový prezidentský mandát autoritářského Nicoláse Madura za nelegitimní. Ten začal 10. ledna, ale opozice, EU a na dvě desítky amerických zemí ho neuznávají, protože vzešel z loňských nedemokratických voleb.

Rusko, Čína, Írán nebo Turecko naopak nadále stojí za Madurem. Evropské mocnosti Madura vyzvaly, aby do týdne vyhlásil svobodné a spravedlivé volby.

Guaidó nedisponuje skutečnou mocí, a proto chce udržet tlak ulice a získat na svou stranu armádu, poznamenala dnes agentura DPA.

Související

Maduro, Nicolas

Maduro zneužívá epidemii k umlčení opozice, sklidil posměch za očkovací plán

Venezuelská vláda ode dneška opět zpřísnila karanténní opatření proti koronaviru, omezila pohyb lidí a zastavila i meziměstskou dopravu. Důvodem tohoto kroku může být podle agentury EFE i snaha zamezit demonstracím, k nimž od úterý vyzval lídr opozice Juan Guaidó. Ten předsedá parlamentu, v němž má od voleb z prosince 2015 většinu opozice a jehož funkční období by dnes mělo skončit. O Vánocích ale tento parlament schválil prodloužení svého fungování o rok.
Maduro, Nicolas

V referendu o Madurově vládě hlasovalo víc lidí než ve volbách

V referendu, které tento týden uspořádala venezuelská opozice v reakci na parlamentní volby, které považuje za nesvobodné, hlasovalo téměř 6,5 milionu lidí. To je více, než kolik voličů přišlo minulou neděli k volbám, které velká část opozice bojkotovala a které neuznala řada zemí, Organizace amerických států (OAS) ani Evropská unie. Deník El Nacional ale dnes připomněl, že opozice zatím nezveřejnila výsledky referenda, ani neuvedla, jaké budou její další kroky.

Více souvisejících

Juan Guaidó Nicolas Maduro Venezuela

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 48 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Donald Trump

Trump: Pokud prohraju volby, bude to vina i Židů

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes prohlásil, že za jeho případnou prohru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou ve volbách budou částečně zodpovědní američtí voliči židovského původu. Informoval o tom server CNN.

před 8 hodinami

Vodu se lidé snažili zastavit pytlem s pískem

Jak v nájmu řešit škody, které napáchaly rozsáhlé deště?

Letošní rozsáhlé deště nezasáhly formou povodně jenom domy, nevyhnuly se ani bytům, z nichž byla část i v nájmu. Jaké byly nejčastější škody v bytech a jak by měli nájemníci správně reagovat, aby získali náhradu vybavení z pojištění majitele, potažmo od své pojišťovny?

před 8 hodinami

Izraelci udeřili v Libanonu, zasáhli nejméně sto raketometů. Cílem je teroristická infrastruktura

Izraelská armáda ve čtvrtek údajně zasáhla přibližně stovku raketometů teroristického hnutí Hizballáh.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy