Svržení Madura? Venezuelská opozice tajně jedná s armádou a policií

Venezuelská opozice se tajně setkává s příslušníky venezuelské armády a bezpečnostních složek, které chce přesvědčit, aby přešly na její stranu. V zemi však nehrozí občanská válka, neboť devět z deseti obyvatel chce změnu. V zahraničních médiích to uvedl předseda parlamentu Juan Guaidó, který vede současné protivládní hnutí.

"Aby se změnil režim, je zapotřebí připravit (prezidenta Nicoláse) Madura o podporu armády," napsal pětatřicetiletý politik v článku pro středeční vydání listu The New York Times.

"Přechodné období bude vyžadovat podporu klíčových armádních kontingentů. Pořádáme tajné schůzky se členy ozbrojených sil a bezpečnostních složek," dodal muž, který se před týdnem prohlásil za prozatímního venezuelského prezidenta, neboť Madura, jenž začátkem ledna zahájil druhé prezidentské období, opozice stejně jako několik desítek zemí světa neuznává.

Hoy toda Venezuela se manifiesta. Nuevamente, nos reencontramos con ese deseo de libertad, con esas ansias de construir el país que soñamos. ¡Sueñen Grande! ¡Sueñen Bonito! #VamosBien ¡muy bien! pic.twitter.com/nYRS9dVlRL

— Juan Guaidó (@jguaido) 31. ledna 2019

Za Madurovy vlády bylo při protestních demonstracích zabito 240 lidí, v zemi je 600 politických vězňů, napsal Guaidó.

"Když se represivní taktika ukázala jako neúčinná, Maduro se svými pomahači pokrytecky navrhl 'dialog'. Vůči takovým manipulacím jsme už imunní," uvedl opoziční vůdce.

Armádu by podle něho ke spolupráci mohla přesvědčit amnestie, kterou vojákům i samotnému Madurovi Guaidó nabízí. Důležitou roli bude ale podle něj hrát i rostoucí nespokojenost v armádě, která se už v polovině ledna projevila vzpourou 27 příslušníků bezpečnostních složek.

"Jsem si jist, že v jednu chvíli... vyjádří ozbrojené síly absolutní nespokojenost a rozhodnou se přidat na stranu ústavy," řekl Guaidó v rozhovoru v dnešním vydání španělského deníku El País.

Aby země skoncovala s Madurovým režimem s minimem krveprolití, potřebuje podle něj i podporu prodemokratických států, institucí a jednotlivců z celého světa. Guaidó bude žádat od evropských států, aby před Madurovým režimem chránily venezuelská aktiva podobně, jako to prostřednictvím sankcí vůči státní ropné společnosti PDVSA učinily Spojené státy. Zahraniční partneři uznávající jeho vládu by rovněž měli poskytnout humanitární pomoc a finance na projekty, které pomohou zemi na cestě k demokracii, řekl Guaidó.

"Změny režimu se nevyhlašují, dospěje se k nim politickou silou nutnou k porážce diktatury a přechodu k demokracii," odpověděl na dotaz, zda již ve Venezuele začala cesta k demokracii. Za příklad z minulosti, který by chtěla venezuelská opozice následovat, označil přechod od komunistické totality v Polsku či konec diktátora Augusta Pinocheta v Chile.

"Pokud například zítra skončí samozvaný režim a začne proces přechodu k demokracii, můžeme za šest, devět, nejvýše 12 měsíců jít ke svobodným volbám," odhadl Guaidó.

Související

Maduro, Nicolas

Maduro zneužívá epidemii k umlčení opozice, sklidil posměch za očkovací plán

Venezuelská vláda ode dneška opět zpřísnila karanténní opatření proti koronaviru, omezila pohyb lidí a zastavila i meziměstskou dopravu. Důvodem tohoto kroku může být podle agentury EFE i snaha zamezit demonstracím, k nimž od úterý vyzval lídr opozice Juan Guaidó. Ten předsedá parlamentu, v němž má od voleb z prosince 2015 většinu opozice a jehož funkční období by dnes mělo skončit. O Vánocích ale tento parlament schválil prodloužení svého fungování o rok.
Maduro, Nicolas

V referendu o Madurově vládě hlasovalo víc lidí než ve volbách

V referendu, které tento týden uspořádala venezuelská opozice v reakci na parlamentní volby, které považuje za nesvobodné, hlasovalo téměř 6,5 milionu lidí. To je více, než kolik voličů přišlo minulou neděli k volbám, které velká část opozice bojkotovala a které neuznala řada zemí, Organizace amerických států (OAS) ani Evropská unie. Deník El Nacional ale dnes připomněl, že opozice zatím nezveřejnila výsledky referenda, ani neuvedla, jaké budou její další kroky.

Více souvisejících

Juan Guaidó Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Donald Trump

Trump: Pokud prohraju volby, bude to vina i Židů

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes prohlásil, že za jeho případnou prohru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou ve volbách budou částečně zodpovědní američtí voliči židovského původu. Informoval o tom server CNN.

před 8 hodinami

Jak v nájmu řešit škody, které napáchaly rozsáhlé deště?

Letošní rozsáhlé deště nezasáhly formou povodně jenom domy, nevyhnuly se ani bytům, z nichž byla část i v nájmu. Jaké byly nejčastější škody v bytech a jak by měli nájemníci správně reagovat, aby získali náhradu vybavení z pojištění majitele, potažmo od své pojišťovny?

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy