Církví v USA otřásá nový skandál: 300 kněží zneužilo tisíce dětí

Římskokatoličtí duchovní v Texasu identifikovali asi 300 kněží a další, kteří čelí obvinění ze zneužívání dětí. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž jde zatím o jeden z nejdelších podobných seznamů zveřejněných církví. Ta čelí v USA vyšetřování na státní i federální úrovni kvůli zatajování případů sexuálního zneužívání ze strany farářů.

Jména zveřejnilo na internetu 15 texaských diecézí. Stalo se tak poté, co loni v srpnu zpráva velké poroty v Pensylvánii popsala, jak v uplynulých 70 letech více než 300 kněží zneužilo tisíce dětí.

"Texaští biskupové se rozhodli zveřejnit jména těchto kněží v tuto chvíli, protože je to správné a protože chceme pomoci v hojení a navrácení naděje těm, kteří trpěli," uvedl kardinál Daniel DiNardo.

Měsíce po pensylvánské zprávě desítky katolických diecézí v USA zveřejnily jména stovek kněží obviněných ze sexuálního zneužívání. Většina z těch, jejichž jména byla v Texasu zveřejněna, je už po smrti, podobně jako v předešlých případech v jiných amerických státech. Zda na ty, kteří jsou stále naživu, bude podána žaloba, to v tuto chvíli není jasné.

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

Církev pohlavní zneužívání dětí USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Fotbalová Sparta zlomila prokletí. Po devatenácti letech se vrací do hlavní fáze Ligy mistrů

Po prvním zápase v Malmö, kde sparťani vyhráli 2:0, věřili dost možná i ti nejzarytější odpůrci pražské Sparty, že se úřadujícímu českému mistrovi konečně podaří postoupit do milionářské Ligy mistrů. Nakonec si výhru 2:0 sparťani zopakovali i doma, když se ve druhé půli nejprve trefil ze třetí penalty v zápase Haraslín, aby na něj navázal krátce po příchodu na hřiště svou první přesnou trefou v novém působišti Rrahmani. Zbývalo tak jen dočkat se závěrečného hvizdu, aby mohly propuknout oslav, dá se říct, historického postupu pražské Sparty do Ligy mistrů.

včera

včera

včera

včera

včera

Stíhačka F-16 představena prezidentovi Ukrajiny při setkání s nizozemským premiérem Markem Ruttem (20. srpna 2023).

Ukrajina ztratila první ze stíhaček F-16, píše prestižní deník

Ukrajinské armádní letectvo přišlo o první z poskytnutých stíhaček F-16, napsal prestižní americký deník The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na informace od nejmenovaného amerického činitele. Rusové přitom letoun nesestřelili. Podle listu mělo dojít k havárii kvůli chybě pilota. 

včera

včera

včera

včera

V jednoduchosti je krása: 5 důvodů, proč firmy sází na kovové nápisy a loga

V jednoduchosti je krása: 5 důvodů, proč firmy sází na kovové nápisy a loga

Kovové nápisy, štítky a loga nabízí kombinaci estetiky, odolnosti a dlouhé životnosti. Což jsou přesně hodnoty, na které firmy stále častěji sází. Proto kov vede nejen u technického a průmyslového značení, ale podtrhne také originalitu výrobku a jeho design. Na první pohled kovové nápisy a loga zaujmou pozornost, působí bytelně, ale zároveň elegantně. Přečtěte si, kde všude se s kovovými nápisy a štítky setkáte a jaké jsou jejich hlavní přednosti.

včera

včera

Telegram

Telegram. Proč je propíraná sociální síť líhní teroristů?

Přítomnost teroristických skupin na sociálních sítích, jako je Telegram, představuje vážné riziko pro bezpečnost a stabilitu. Tyto organizace využívají málo regulované platformy k šíření propagandy, náboru členů a plánování násilných útoků. V evropském kontextu však zatím tato síť čelí menším kontrolám než například Facebook či X, což teroristům nahrává do karet.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruské síly dobyly další dvě vesnice na východě Ukrajiny

Ruské síly dobyly další dvě vesnice na východě Ukrajiny, uvedlo ve čtvrtek ruské ministerstvo obrany. Mykolajivka se nachází asi 15 kilometrů od města Pokrovsk, klíčového dopravního uzlu v Doněcké oblasti. Stelmachivka leží v sousední Luhanské oblasti. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šéf Telegram Durov byl obviněn, dostal zákaz opustit Francii

Generální ředitel platformy Telegram Pavel Durov byl ve středu předběžně obviněn za údajné umožnění kriminálních aktivit prostřednictvím této aplikace na posílání zpráv. Po podmíněném propuštění z vazby na kauci je nyní pod kontrolou soudu a nesmí opustit území Francie, uvedla pařížská prokuratura ve středu podle BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy