Novináři v USA šílí. Cohenovo slyšení v Kongresu je hlavní událost dne

V amerických médiích se objevil plný text dnešní výpovědi Michaela Cohena, bývalého osobního právníka a důvěrníka Donalda Trumpa, před výborem pro dohled a reformu Sněmovny reprezentantů. Cohen má poslancům vypovědět o svých "slabostech a pochybné loajalitě" vůči prezidentovi, jehož označuje za "rasistu, podvodníka a podfukáře".

"Když jsem v roce 2007 přijal práci u Trumpa, nikdy ani za milion let bych si nepomyslel, že jednoho dne bude kandidovat na prezidenta, spustí kampaň plnou nenávisti a netolerance a skutečně vyhraje. Lituji dne, kdy jsem Trumpovi řekl 'ano', lituji veškeré pomoci a podpory, kterou jsem mu poskytl," píše se ve výpovědi, jejíž text zveřejnil Kongres.

Média v USA věnují Cohenově výpovědi maximální pozornost. Webové stránky prestižních listů The New York Times nebo The Washington Post dnes referovaly o jednání v Kongresu na prvních místech a věnovaly Cohenovi více pozornosti, než Trumpově summitu s vldcem KLDR Kim Čong-unem v Hanoji. Prvořadou pozornost kongresovému jednání věnovala i televize Fox News, která se netají sympatiemi vůči šéfovi Bílého domu.

Republicans are freaking out and doing everything that they can think of to stop #Cohen from testifying. pic.twitter.com/iYlM60Es4i

— PoliticusUSA (@politicususa) 27. února 2019

Výslech Cohena v Kongresu komentoval z Hanoje i sám Trump. Na twitteru napsal, že jeho bývalý tajemník "lže, aby mu zkrátili trest vězení". V květnu má Cohen nastoupit do vězení na tři roky za porušení pravidel pro financování volební kampaně. "Udělal spoustu špatností, které s Trumpem nesouvisejí," napsal prezident na twitteru.

Agentura AP si dnes postěžovala, že Bílý dům ve vietnamském hlavním městě omezuje přístup amerických novinářů k hlavě státu. Několika zpravodajům byl odepřen přístup na zahájení oficiální večeře. Podle Trumpovy mluvčí Sarah Sandersové byla důvodem "citlivá povaha" akce. Mezi postiženými novináři jsou údajně ti, kteří na Trumpa v Hanoji vykřikovali své dotazy, jak bývá v americké mediální praxi běžné.

Související

Michael Cohen (právník)

Trump žaluje svého bývalého právníka Cohena, uvádí Reuters

Bývalý americký prezident Donald Trump zažaloval svého bývalého právníka Michaela Cohena o více než 500 milionů dolarů (10,7 miliardy Kč). Vyplývá to podle agentury Reuters ze soudních dokumentů podaných u soudu na Floridě. Trump nyní čelí 34 bodům obžaloby, kterou vůči němu vznesla prokuratura v New Yorku. Před velkou porotou u soudu na Manhattanu svědčil právě i Cohen.

Více souvisejících

Michael Cohen (právník) Donald Trump Kongres USA Prezident USA USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 17 minutami

Aktualizováno před 26 minutami

před 33 minutami

před 46 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Situace na Ukrajině se bude jen zhoršovat, tvrdí rozvědka. Americká pomoc vývoj situace na frontě nezlepší

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy