Odtajněné dokumenty: FBI se o Cohena zajímala dlouho před razií, ta zaskočila i Trumpa

O bývalého osobního právníka amerického prezidenta Donalda Trumpa Michaela Cohena se Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zajímal výrazně dříve, než se dosud předpokládalo. Necelý rok před loňskou domovní prohlídkou u Cohena požádal FBI o soudní přístup k právníkově elektronické korespondenci. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnes zveřejněných soudních dokumentů, které s Cohenovým případem souvisejí. Cohena mezitím soud poslal na tři roky do vězení za porušení pravidel pro financování volební kampaně, do vězení má nastoupit v květnu.

FBI v červenci 2017 požádal soud o souhlas s prohlídkou Cohenova e-mailového účtu, následné povolení se pak vztahovalo na e-maily přijaté a odeslané v rozmezí června 2015 až února 2018. FBI žádost o povolení podpořil tím, že má důvodné podezření, že Cohen se dopustil prohřešků proti zákonu o financování kampaní.

Média si od dnešního zveřejnění dokumentů slibovala nové podrobnosti k případu, který se stal jednou z ústřední částí kauzy vyšetřování ruského vlivu na americké prezidentské volby. Příslušné dokumenty, i když částečně editované, dnes prokuratura po souhlasu soudu dala médiím k dispozici.

Během překvapující domovní prohlídky, která zaskočila nejen veřejnost, ale i Trumpa, který ji tehdy odsoudil za ostudnou akci a hon na čarodějnice, FBI zabavil u Cohena v kanceláři, doma, hotelovém pokoji a v jeho bankovním sejfu přes čtyři miliony papírových i elektronických dokumentů. Vyšetřovatelé si s sebou odnesli přes desítku mobilních zařízení včetně tabletů, dvacítku externích disků a laptopy.

Cohen razii tehdy označil za zcela nepatřičnou a Trump na twitteru poznamenal, že je to likvidace výsad mezi právníkem a jeho klienty. Cohen ale následně začal s vyšetřovatelem Robertem Muellerem, který ruskou kauzu objasňuje, spolupracovat a také se přiznal, že v roce 2017 v Kongresu lživě vypovídal.

Související

Michael Cohen (právník)

Trump žaluje svého bývalého právníka Cohena, uvádí Reuters

Bývalý americký prezident Donald Trump zažaloval svého bývalého právníka Michaela Cohena o více než 500 milionů dolarů (10,7 miliardy Kč). Vyplývá to podle agentury Reuters ze soudních dokumentů podaných u soudu na Floridě. Trump nyní čelí 34 bodům obžaloby, kterou vůči němu vznesla prokuratura v New Yorku. Před velkou porotou u soudu na Manhattanu svědčil právě i Cohen.

Více souvisejících

Michael Cohen (právník) FBI Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy