Mexický prezident žádá omluvu za dobytí Ameriky. Španělsko záhy odpovědělo

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador požádal Španělsko a Vatikán o omluvu za dobytí Ameriky před pěti stoletími, které nazval invazí doprovázenou mnoha zločiny. Prezident oznámil, že poslal dopis španělskému králi Felipovi VI. a papeži Františkovi.

Prezident na videu natočeném na mayských ruinách ve státě Tabasco a zveřejněném na sociálních sítích prohlásil, že dobývání bylo činěno mečem a křížem a požádal o omluvu původním obyvatelům Mexika za porušení toho, čemu se v současnosti říká lidská práva. Přesný text dopisu nebyl zveřejněn.

Estamos en Comalcalco, vamos a Centla a conmemorar 500 años de la batalla de los españoles contra la resistencia de los mayas-chontales. pic.twitter.com/M26g8nFXDl

— Andres Manuel Lopez Obrador (@AmIoPresidente) 25. března 2019

Španělská vláda reagovala prohlášením, ve kterém lituje zveřejnění informace o dopisu a odmítla jeho obsah. Příchod Španělů na mexické území před 500 lety nemůže být podle ní posuzován podle současných kritérií. Zopakovala také ochotu španělské vlády spolupracovat úzce s Mexikem, posílit přátelské vztahy a vypořádat se s budoucími výzvami.

Španělsko patří mezi největší investory v Mexiku. Mexická vláda musí ještě ratifikovat novou dohodu o volném obchodu, kterou uzavřela s Evropskou unií v dubnu 2018.

V roce 2021 uplyne 500 let od dobytí Tenochtitlánu, hlavního města Aztécké říše, která se nacházela na území Mexika. López Obrador nazval tento rok rokem historického usmíření. Nejprve je však podle něj třeba se omluvit.

V roce 2015 se papež František omluvil v Bolívii za zločiny, které spáchala římskokatolická církev proti domorodým obyvatelům během dobývání Ameriky, napsala agentura AP.

Související

Manuel López Obrador

Mexického prezidenta pobouřila slova, že Mexiko ztratilo kontrolu nad částí země

Mexický prezident dnes pobouřeně odmítl komentáře šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena, který prohlásil, že mexická vláda ztratila kontrolu nad částmi země, kde operují drogové kartely. Prezident Andrés Manuel López Obrador nicméně připustil, že se kartelům podařilo dostat své lidi do mexické agentury pro kontrolu léčiv, aby tak získaly souhlas pro dovoz chemikálii potřebných pro výrobu fentanylu z Číny. Informovala o tom agentura AP.

Více souvisejících

Manuel López Obrador Mexiko Vatikán Španělsko Papež František Král Felipe VI. (Španělsko)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy