Blackout otřásl i venezuelskou vládou, Maduro vyměnil ministra pro elektřinu

Venezuelský prezident Nicolás Maduro vyměnil ministra pro elektřinu, kterým se nově stal elektroinženýr Igor Gavidia (65), prezident státního výrobce elektřiny Electrificación del Caroní. Cílem kroku je vyřešit řadu výpadků energie, které zemi sužují. Oznámil to Maduro ve svém vystoupení ve státní televizi.

Gavidia nahradí současného ministra Luise Mottu (60). Změna na ministerském postu přichází poté, co Maduro oznámil 30denní, blíže nespecifikovaný plán přidělování elektřiny.

Designé al Ing. Eléctrico, Igor José Gavidia León, como el nuevo Ministro del Poder Popular para la Energía Eléctrica y Presidente de #CORPOELEC, para asumir, abordar, desarrollar y fortalecer la nueva etapa de recuperación y blindaje del Servicio Eléctrico en el País. pic.twitter.com/dtnmPyNk94

— Nicolás Maduro (@NicolasMaduro) 2. dubna 2019

Venezuelu, která je bohatá na ropu, postihl na počátku března masivní výpadek elektřiny, který v některých částech země trval až týden. Další výpadek zažila země ke konci měsíce, což spolu s rostoucím nedostatkem vody zesiluje pocit krize v zemi, kterou již trápí nedostatek potravin a léků a obrovská inflace.

Kvůli výpadkům elektřiny musel zastavit činnost, včetně vývozu, hlavní ropný terminál v přístavu José. Vývoz ropy je přitom pro ekonomiku životně důležitý.

Na výpadky elektřiny a nedostatek vody jsou Venezuelané v řadě regionů zvyklí už několik let. Výpadky minulý měsíc ale postihly opakovaně téměř celou zemi a trvaly několik dní.

Maduro viní z výpadků elektřiny opozici, podle té však může za současnou situaci vláda a její socialistická hospodářská politika. Faktem je, že energetická soustava Venezuely je dlouhodobě zanedbaná a že ze země utekly tisíce odborníků, včetně elektroinženýrů, kvůli ekonomické krizi a autoritářskému režimu. V zemi už několik let kolabuje nejen energetický systém, ale celá ekonomika.

Související

Vladimir Putin a  Sergej Michajlovič Mironov v roce 2018.

Rusko mění svět. Po Evropě "se natahuje" po území na dalším kontinentu

Politika současného Ruska je zaměřena jednoznačně na destabilizaci světového řádu využívající oportunisticky jakékoliv příležitosti, která se naskytne. Podle vlivného ruského senátora přišel čas, aby se Rusko začalo věnovat i jiným územím než Evropě. Tvrdí, že změna na americkém kontinentu již pod ruským vedením začala.
Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Venezuela blackout Nicolas Maduro Igor Gavidia

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy