Rezignovala ministryně vnitřní bezpečnosti USA. Neshody s Trumpem?

Americká ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová rezignovala. S odvoláním na její rezignační dopis o tom napsaly světové agentury. Informaci, že Nielsenová post opouští nejprve na twitteru zveřejnil prezident Donald Trump. Ten zároveň doplnil, že nově bude funkci vykonávat dosavadní šéf amerického Úřadu celní a hraniční ochrany (CBP) Kevin McAleenan.

Nielsenová (46) funkci zastávala od prosince 2017 a její úřad byl zodpovědný za řadu Trumpových kontroverzních kroků, například za plány na vybudování zdi podél hranice s Mexikem či oddělování dětských migrantů od jejich rodin. V rezignačním dopise důvod svého odchodu neuvedla. Napsala však, že nastal "správný čas" odejít, a doplnila, že "Spojené státy jsou teď bezpečnější", než když se k Trumpově vládě připojila.

Rezignační oznámení přišlo jen několik dnů poté, co Trump spolu s Nielsenovou navštívil hranice USA s Mexikem. Nedávno prezident hrozil, že tuto hranici uzavře. Nakonec ale od svého plánu upustil a uvedl, že chce, aby Mexiko do roka zastavilo nelegální přechody migrantů a pašování drog do USA.

Secretary of Homeland Security Kirstjen Nielsen will be leaving her position, and I would like to thank her for her service....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 7. dubna 2019

V noci na dnešek ale Trump na twitteru znovu Mexiko varoval, že hranici může zablokovat. "Pokud to bude nutné, jižní hranici uzavřu. Mexiko musí zastavit všechny ilegály a nenechat je dlouze pochodovat na Spojené státy, jinak nebudeme mít jinou možnost, než hranice zavřít a uvalit cla," napsal.

....Mexico must apprehend all illegals and not let them make the long march up to the United States, or we will have no other choice than to Close the Border and/or institute Tariffs. Our Country is FULL!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 8. dubna 2019

Podle listu The New York Times v minulých týdnech Trump žádal Nielsenovou, aby uzavřela přechody na jižních hranicích a zastavila přijímání azylantů. Ministryně takový krok považovala za nepatřičný a neúčinný.

V neděli se s Trumpem sešla v Bílém domě a přinesla seznam návrhů, které měly její komunikaci s prezidentem zlepšit. Trump ale už na schůzku přišel s rozhodnutím Nielsenovou propustit, napsal newyorský list. Po setkání sama rezignovala.

"Doufám, že příští ministr bude mít podporu Kongresu a soudů ve snaze napravit zákony, které blokují plné bezpečnostní zajištění našich hranic a které přispěly k veřejným rozepřím," napsala v rezignačním dopisu.

Snahu prezidenta přitvrdit migrační politiku The New York Times dává do souvislosti s kampaní před volbami v příštím roce, v nichž Trump bude svůj post obhajovat. Šéf Bílého domu vyhlásil na hranici s Mexikem stav nouze, aby si zajistil prostředky na stavbu zdi, zastavil finanční pomoc třem středoamerickým státům a opakovaně poukazoval na kolony migrantů směřujících z jihu k americké hranici. "Naše země je PLNÁ", napsal v neděli na twitteru.

Související

Terorismus, ilustrační foto

Terorista se chtěl pomstít za Nový Zéland. Riziko útoků po vzoru IS prudce stoupá

V USA stoupá hrozba terorismu. Ačkoliv momentálně se mluví spíše o krajně pravicovém terorismu, nebezpečí představuje i navzdory pádu Islámského státu (IS) i terorismus inspirovaný touto nechvalně známou skupinou. Hlavní americká protiteroristická agentura, Ministerstvo vnitřní bezpečnosti ( Department of Homeland Security-DHS) se přitom potýká se značnými vnitřními problémy, které dle kritiků vychází z přílišného důrazu amerického prezidenta Donalda Trumpa na potíže na americko-mexických hranicích.

Více souvisejících

Kirstjen Nielsenová (ministryně USA) Donald Trump vláda USA USA (Spojené státy americké) Mexiko

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 6 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 10 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 10 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy