Maduro je pro USA nebezpečný? Pence vyzval OSN k uznání Guaidóa venezuelským prezidentem

Americký viceprezident Mike Pence dnes vyzval OSN, aby uznala za prezidenta Venezuely opozičního vůdce Juana Guaidóa. Podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea představuje vláda venezuelského prezidenta Nicoláse Madura nebezpečí pro Spojené státy.

Pence dnes vyzval OSN, aby Madurově vládě zrušila diplomatické uznání a aby uznala jako legitimní hlavu státu Guaidóa. "Nadešel čas, aby Spojené národy uznaly prozatímního prezidenta Juana Guaidóa jako legitimního prezidenta Venezuely a poskytla křeslo v této organizaci jeho zástupci," řekl Pence Radě bezpečnosti OSN.

Americký ministr zahraničí Pompeo mezitím prohlásil, že Madurova vláda představuje hrozbu pro Spojené státy. Poukázal přitom na zvýšené zapletení Ruska, Íránu a Kuby do dění ve Venezuele. "Myslím, že není pochyb o tom, že Madurův režim představuje hrozbu pro Spojené státy americké," řekl Pompeo v Kongresu.

USA jsou mezi více než 50 zeměmi, které Guaidóa uznaly za prozatímního prezidenta a uvalily sankce na Madura a venezuelské vládní činitele.

Guaidó se nechal prohlásit prozatímním prezidentem v lednu s poukazem na údajnou nelegitimnost loňského Madurova znovuzvolení.

Šéf kubánské komunistické strany a exprezident Raúl Castro dnes prohlásil, že Kuba nikdy nepřestane být solidární s Venezuelou a nevydá ji všanc americkému vydírání. Dodal, že Madurova vláda "píše obdivuhodné stránky vzdoru".

Související

Maduro, Nicolas

Maduro zneužívá epidemii k umlčení opozice, sklidil posměch za očkovací plán

Venezuelská vláda ode dneška opět zpřísnila karanténní opatření proti koronaviru, omezila pohyb lidí a zastavila i meziměstskou dopravu. Důvodem tohoto kroku může být podle agentury EFE i snaha zamezit demonstracím, k nimž od úterý vyzval lídr opozice Juan Guaidó. Ten předsedá parlamentu, v němž má od voleb z prosince 2015 většinu opozice a jehož funkční období by dnes mělo skončit. O Vánocích ale tento parlament schválil prodloužení svého fungování o rok.
Maduro, Nicolas

V referendu o Madurově vládě hlasovalo víc lidí než ve volbách

V referendu, které tento týden uspořádala venezuelská opozice v reakci na parlamentní volby, které považuje za nesvobodné, hlasovalo téměř 6,5 milionu lidí. To je více, než kolik voličů přišlo minulou neděli k volbám, které velká část opozice bojkotovala a které neuznala řada zemí, Organizace amerických států (OAS) ani Evropská unie. Deník El Nacional ale dnes připomněl, že opozice zatím nezveřejnila výsledky referenda, ani neuvedla, jaké budou její další kroky.

Více souvisejících

Juan Guaidó Venezuela Nicolas Maduro Mike Pence

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

včera

Čech měl spolu s Američany a Španěly zavraždit Madura. Počet zadržených roste

Venezuelské úřady v úterý oznámily zadržení čtvrtého Američana, který je podezřelý z údajného spiknutí proti prezidentovi Nicolásu Madurovi.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy