Ve Venezuele teče krev. Při masových protestech zemřeli čtyři lidé, stovky zraněných

Nejméně čtyři oběti a na 230 zraněných si vyžádaly za předchozí dva dny ve Venezuele střety protivládních demonstrantů a prorežimních sil, informovala dnes místní nevládní organizace. Do ulic Caracasu vyšly ve středu tisíce lidí podpořit opozičního lídra Juana Guaidóa, který vyzval ke generální stávce a svržení autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Ten opozici vzkázal, že bez váhání nechá uvěznit všechny "zrádce". Justice dnes nařídila znovu zatknout opozičního vůdce Leopolda Lópeze.

Dlouhodobě napjatá situace v zemi sužované politickou a ekonomickou krizí se vyostřila v úterý. Guaidó, jehož více než 50 zemí uznává za prozatímního prezidenta, vyzval armádu a lid ke svržení Madurovy vlády. Na Guaidóovu stranu se přidala skupina vojáků, naprostá většina armády se ale nepřipojila. Právě role armády je pro budoucnost režimu klíčová.

Guaidóova výzva vedla ke dvěma dnům mohutných demonstrací v ulicích měst celé země. Podle nevládní organizace Observatoř sociálního konfliktu (OVCS) byli dva lidé zastřeleni ve městě La Victoria a další dva byli zasaženi při střelbě v Caracasu. Aktivisté tvrdí, že na 230 lidí bylo při potyčkách mezi policií a demonstranty zraněno a 205 osob policie zadržela.

Maduro dnes vystoupil s projevem, vysílaným ve státní televizi, na letecké základně La Carlota v Caracasu, u níž v úterý Guaidó obklopen několika vojáky vyzval armádu, aby se postavila na stranu opozice a pomohla mu obnovit v zemi demokracii. Za přítomnosti ministra obrany Vladimira Padrina dnes na stejném místě Maduro uvedl, že armáda musí být připravena bojovat proti "zrádcům".

Guaidó ve středu při zahájení masových demonstrací vyzval ke generální stávce za svržení Madura, jehož opozice viní z násilného potlačování protestů a humanitární krize. Maduro, který je u moci od roku 2013 a jehož nový mandát v lednu parlament označil za nelegitimní kvůli nesvobodným volbám, kroky opozice označuje za pokus o převrat podporovaný z USA.

Video from #Venezuela today shows Protestors fleeing as gunshots heard in background. Reports of at least 100 wounded, 2 killed (CNN) pic.twitter.com/dzV93Hi3pd

— Joyce Karam (@Joyce_Karam) 2. května 2019

"Pokud to justice nařídí, tak bez jakéhokoli zaváhání pošlu za mříže osnovatele zločinného převratu," řekl Maduro svým stoupencům na středeční manifestaci u příležitosti prvomájových oslav v Caracasu. Na jiných metropole přitom byly slyšet výstřely a křik demonstrantů.

Soud v Caracasu dnes vydal zatykač na opozičního předáka Leopolda Lópeze kvůli tomu, že porušil podmínky domácí vězení. V něm byl od roku 2017, ale v úterý opustil domov v Caracasu a objevil se po boku Guaidóa na demonstraci. Nyní je v rezidenci španělského velvyslance v Caracasu.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ve středu prohlásil, že USA jsou připraveny ve Venezuele vojensky zasáhnout. O podobné možnosti ale už hovoří Washington od ledna. Rusko, které stejně jako Čína v současné krizi stojí na straně Madura, varovalo, že vojenská intervence by měla pro USA vážné následky. Pompeo má ale se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem o situaci ve Venezuele hovořit začátkem příštího dýdne na setkání ministrů zahraničí zemí Arktické rady ve Finsku, uvedla dnes agentura AP s odvoláním na americký diplomatický zdroj.

Související

Venezuela, ilustrační foto

Ve Venezuele se šíří protesty. Lidé mají hlad, vyrabovali obchody i hotel

Nejméně jednu oběť a desítky zraněných si v minulých dnech vyžádaly ve Venezuele narůstající protivládní protesty kvůli stále se zhoršující ekonomické situaci obyvatel. Demonstrace, na nichž lidé nosí transparenty s nápisem "Máme hlad", provází někde také rabování obchodů, na ostrově Margarita místní o víkendu vyrabovali luxusní hotel, informoval v pondělí server BBC. Ve Venezuele je už několik let nedostatek léků, potravin i benzínu, lidé často nemají ani elektřinu a pitnou vodu.
Venezuela, ilustrační foto

Analytici odhalují tajemství protestů v Jižní Americe

Vlna protestů, která letos zasáhla řadu zemí Latinské Ameriky, je důsledkem dlouhodobé neochoty vlád naslouchat lidu i dřívějšího vytváření umělé reality dobrými makroekonomickými výsledky. Uvedla to tento týden v rozhovoru s kolumbijským deníkem El Espectador Marta Lagosová, šéfka organizace Latinobarómetro, která provádí průzkumy veřejného mínění. A ač rozbušky demonstrací byly různé, jejich společným faktorem je podle Lagosové sociální nerovnost, nedůvěra lidí v instituce a vysoká míra korupce.

Více souvisejících

Demonstrace ve Venezuele Venezuela Juan Guaidó Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy