Obří krádež? Polovina kolumbijské kávy ve světě je z Venezuely, tvrdí Maduro

Venezuelský prezident Nicolás Maduro obvinil Kolumbijce, že kradou ve Venezuele místním pěstitelům kávu. Podle něj je polovina kávy, kterou Kolumbie prodává na zahraničních trzích, venezuelská. Ve svém středečním televizním pořadu Maduro také oznámil, že schválil zvýšení výdajů z rozpočtu na produkci kakaa, aby se Venezuela stala vývozcem "nejlepší čokolády na světě". Ve Venezuele už několik let kolabuje hospodářství a je tam nedostatek potravin, léků i elektřiny.

Maduro v televizním pořadu nazvaném "Středa produktivní" prohlásil, že "kolumbijské polovojenské skupiny" kradou kávu jejím pěstitelům ve Venezuele a odvážejí ji do Kolumbie. Káva se proto podle něj nemůže dostat k Venezuelanům prostřednictvím přídělového systému, který vláda před třemi lety zavedla pro rozdělování potravin.

Autoritářský prezident, který stojí v čele Venezuely od roku 2013 a jehož vládu opozice viní z nynější ekonomické i humanitární krize, ve středu také oznámil, že schválil 25 miliard bolívarů na plán nazvaný "Miranda voní kakaem". Mají být použity na rozšíření produkce kakaa v tomto venezuelském státě. Venezuela pak bude podle něj vyrábět nejlepší čokoládu světa díky novým trhům - v Indii, Číně, Rusku a Turecku.

Některá Madurova prohlášení a příspěvky na twitteru z posledních měsíců jakoby vůbec neodrážela současnou situaci v zemi, kde se od ledna opozice, podporovaná téměř 60 státy, snaží protivládními demonstracemi a jednáním s podnikateli, odbory i státními úředníky o změnu režimu; neuznává totiž Madurův mandát vzešlý z loňských nesvobodných voleb.

Když se například v únoru opozice chystala na masové demonstrace, jimiž chtěla dostat do země humanitární pomoc z Kolumbie, a mnozí se obávali občanské války či americké vojenské intervence, Maduro na svém twitteru vesele vyzval Venezuelany, aby si užívali karneval.

V den, kdy opozicí ovládaný parlament letos v lednu označil prezidenta Madura za "uzurpátora moci" a schválil zákon o amnestii pro vojáky, kteří pomohou obnovit demokracii, Maduro pronesl další nepochopitelný výrok. "Já už jsem byl v budoucnosti a vrátil jsem se, viděl jsem, že vše bude dobré," prohlásil před užaslými vojáky v Caracasu se zcela vážnou tváří.

Madurův "vizionářský" výrok z letošního ledna připomínal jiné jeho spirituální prohlášení, které pronesl v roce 2013 před prezidentskými volbami. Tehdy uvedl, že mu v předvolebním boji jako "ptáček" požehnal zesnulý prezident Hugo Chávez. "Usedl na dřevěný trám a začal si pískat... tak jsem také zahvízdal a on mě obletěl," popsal Maduro údajný zážitek s "převtěleným Chávezem", po jehož smrti v březnu 2013 se stal prezidentem.

Související

Nicolas Maduro

Maduro je připraven normalizovat vztahy Venezuely s USA

Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro uvedl, že je připraven pracovat na normalizaci vztahů se Spojenými státy. Informovala o tom agentura AFP. Maduro přerušil vztahy s Washingtonem v roce 2019, když administrativa tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa uznala opozičního politika Juana Guaidóa za prozatímního prezidenta Venezuely.
Maduro, Nicolas

Maduro se v Egyptě účastní klimatické konference, hovořil i s Macronem

Konference OSN o změnách klimatu v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch se účastní i venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro, který podle agentury Europa Press akce využívá k rehabilitaci své osoby na mezinárodní scéně. Rukou si na chodbě potřásl i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, s nímž asi dvě minuty pohovořil o budoucí spolupráci.

Více souvisejících

Nicolas Maduro Venezuela Kolumbie káva

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 20 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy